05.03.2007. / 10:18

Autor: Martina Zeković

Superbrzim vlakom od Zagreba do Rijeke za sat vremena

Superbrzi vlak kojim će se od Rijeke do Zagreba voziti samo sat vremena, a do Mađarske dva očekuje se do 2013. godine kada bi pruga trebala biti gotova. Cijena izgradnje bit će 15 milijardi kuna, a država će iz proračuna financirati cijeli projekt. HŽ infrastruktura objavit će za desetak dana natječaj za gradnju idejnog projekta željezničke pruge od mađarske granice do Rijeke. Pruga će biti dvotračna, a vlakovi će u istom trenutku moći voziti u oba smjera. Od mađarske granice do Karlovca pruga će biti remontirana te će se sagraditi drugi kolosijek, dok se u brdskom dijelu, od Karlovca do Rijeke planira gradnja potpuno nove trase.

Uz gradnju autocesta, ovo spada u najveći infrastrukturni projekt u neovisnoj Hrvatskoj. Prvo bi se trebali početi graditi veliki tuneli, koji su predviđeni na potpuno novom dijelu pruge od Karlovca do Rijeke. Nova pruga ide potpuno novom trasom, imat će puno tunela, mostova, a od sadašnje će biti kraća čak 54 kilometra, dakle gotovo trećinu.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika