Objavljeno u Nacionalu br. 590, 2007-03-05

Autor: Stanko Borić

USKORO RASPRAVA O PRIJEDLOGU DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

Vlada bi mogla ukinuti istražne suce

Državni odvjetnik Mladen Bajić pokrenuo je inicijativu za ukidanje institucije sudske istrage, odnosno istražnih sudaca, a podržao ga je i ravnatelj policije Marijan BenkoDržavni odvjetnik Mladen Bajić pokrenuo je inicijativu za ukidanje institucije sudske istrage, odnosno istražnih sudaca, a podržao ga je i ravnatelj policije Marijan BenkoNacional doznaje da će se na jednoj od idućih sjednica Vlade raspravljati o ukidanju institucije sudske istrage, odnosno istražnih sudaca. O promjenama Zakona o kaznenom postupku koje bi to omogućile priča se već godinama, a inicijativu je pokrenuo glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. On je još 2003. rekao da su takve promjene u interesu Državnog odvjetništva.

Te je godine, u Ministarstvu pravosuđa, osnovana radna grupa koja je trebala stručno osmisliti promjene zakona koje bi među ostalim omogućile i ukidanje institucije sudske istrage.

“Interes je Državnog odvjetništva da se ukine sudska istraga, da se kazneni postupak ubrza i da državni odvjetnik i policija imaju veće ovlasti u provedbi izvida, čime bi bili puno operativniji i učinkovitiji, posebno kod teških i složenih kaznenih djela”, rekao je tada Bajić. Pritom je naglasio kako je SR Njemačka sudsku istragu ukinula još 1974. te kako su slične izmjene već provedene u većini europskih zemalja sa sličnim sustavom kaznenog postupka. Jedan od osnovnih razloga ukidanja bilo bi ubrzanje i pojednostavnjenje procesa istrage i podizanja optužnica.

Naime, prema sadašnjim odredbama ZKP-a sve ono što su policija i Državno odvjetništvo provedbom izvida doznali o kaznenom djelu i počinitelju toga djela nije dokaz u kaznenom postupku nego je to samo ono što je iskazano pred istražnim sucem. I potkraj studenoga prošle godine, na potpisivanju Protokola o suradnji između Državnog odvjetništva i MUP-a, Mladen Bajić i ravnatelj policije Marijan Benko ponovili su kako će za neko vrijeme policija i tužiteljstvo preuzeti ulogu istražnih sudaca, ustvrdivši da je tema vrlo kompleksna i da će obje strane morati još puno toga naučiti dok se to i ne dogodi. Najnoviji slučaj koji je pokazao sve nedostatke postojećeg zakona jest postupak protiv dilera s Korčule Jakše Cvitanovića Cvika i njegovih suradnika.

TSlavko Lozina, splitski istražni sudac čiji su propusti doveli u pitanje nekoliko važnih sudskih procesa u HrvatskojSlavko Lozina, splitski istražni sudac čiji su propusti doveli u pitanje nekoliko važnih sudskih procesa u Hrvatskojako je istražni sudac Davor Svalina potkraj siječnja razljutio Uskok puštanjem Cvikovih pomagača iz pritvora, iako je Županijski sud prije toga odbio njihovu žalbu kao neosnovanu. Dva dana poslije Svalina ih je ipak pustio, a potom se jedan od njih, Slavko Vlačić, predozirao i umro.

Prije toga iz pritvora je pustio i Cvitanovićevu djevojku, odvjetnicu Anu Birimišu, iako je ona osumnjičena da je pri samom vrhu Cvikove organizacije za preprodaju droge. U obrazloženju je, među ostalim, pisalo da je puštena i zato što je dobrog imovinskog stanja.

Među istražnim sucima poznatijim hrvatskoj javnosti je i kontroverzni Slavko Lozina, poznat po svojim brojnim propustima i dvojbenim odlukama, među koje spadaju i slučaj Lora te slučaj bivšeg šefa specijalaca Vinka Budiše kojemu je, za ubojstvo 19-godišnjeg mladića metkom u zatiljak, dosuđena kazna manja od minimalne.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika