08.03.2007. / 12:13

Autor: Martina Zeković

UN

Bivši dužnosnik UN-a proglašen krivim za pranje novca

Kuznjecov je kao voditelj savjetodavnog povjerenstva UN-a od 2000.-2005. za administrativna i proračunska pitanja "oprao" više od 300 tisuća dolara

Savezni je sud u New Yorku proglasio bivšeg dužnosnika UN-a Vladimira Kuznjecova krivim za pranje novca iz fondova UN-a u vrijeme kad je bio na dužnosti u toj organizaciji. Kuznjecov je kao voditelj savjetodavnog povjerenstva UN-a od 2000.-2005. za administrativna i proračunska pitanja "oprao" više od 300 tisuća dolara. Od rujna 2005. godine nalazi se u kućnom pritvoru, a tamo ostaje do 25. lipnja kada će mu biti izrečena kazna koja bi mogla biti u trajanju od 20 godina.

Suučesnik u zavjeri mu je bio odgovorni za nabavu unutar UN-a u istom razdoblju Aleksandar Jakovljev, poznat i po skandalu "nafta za hranu" kada je 2005. priznao svoju krivicu u pranju novca, te je od kompanija primao novac u zamjenu za povjerljive informacije iz UN-a.

Ovakvom odlukom suda posebno je zadovoljan državni tužitelj Michael Garcia, obzirom da je odvjetništvo za Jakovljevljeve malverzacije znalo još od 2000. godine, no presuda u korist tužiteljstva dokazala je da interna istraga u UN-u bila učinkovita.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika