08.03.2007. / 12:48

Autor: Martina Zeković

EU

Europski parlament spominje 2009. kao godinu ulaska Hrvatske u EU

"Ako sam dobro informiran, izvjestitelj Hannes Swoboda ima ambiciju predložiti da bi Hrvatska trebala postati članicom 2009. godine", rekao je Poettering

Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, izjavio je kako bi Parlament u svom izviješću o Hrvatskoj mogao spomenuti 2009. kao ciljnu godinu za ulazak u Europsku uniju. "Ako sam dobro informiran, izvjestitelj Hannes Swoboda ima ambiciju predložiti da bi Hrvatska trebala postati članicom 2009. godine", rekao je Poettering.

Krajem siječnja, Hannes Swoboda, izvjestitelj za Hrvatsku i socijalistički zastupnik iz Austrije predstavio je u vanjskopolitičkom odboru nacrt svoga izviješća o napretku Hrvatske. Na to je izviješće nakon toga podneseno preko stotinu amandmana. Krajem ovoga mjeseca vanjskopolitički odbor glasovat će o izviješću koje u travnju ide na plenarnu sjednicu Parlamenta, koji ga onda usvaja kao rezoluciju, koja je neobvezujući dokument. Ako se usvoji taj prijedlog, bit će to prvi dokument u EU-u u kojem se spominje 2009. godina kao ciljna godina za ulazak Hrvatske u članstvo.

Poettering, koji je Sanadera nazvao "dugogodišnjim prijateljem", izjavio je da Hrvatska dobro napreduje u pregovorima. On smatra da bi bilo "idealno" kada bi i Europska unija sa svoje strane dovršila ustavni proces istodobno kada i Hrvatska završi pregovore.

Sanader se srijedu i četvrtak u sjedištu Parlamenta u Bruxellesu, osim s predsjednikom Poetteringom, sastao s čelnicima gotovo svih parlamentarnih frakcija: Martinom Schulzom (socijalisti), Danielom Kohn-Benditom (Zeleni), Grahamom Watsonom (Liberali). U srijedu se obratio zastupnicima socijalističke frakcije te se sastao i s predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora Jacekom-Emilom Saryuszom-Wolskim. U četvrtak poslije podne premijer će sudjelovati na summitu Europske pučke stranke (EPP), na kojem će biti nazočno i desetak premijera država članica. Nakon toga u Europskoj komisiji predviđen je sastanak s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika