09.03.2007. / 14:15

Autor: Stjepan Marković

CIPAR

Uklonjen dio zida koji dijeli Nicosiju

Ciparski Grci su počeli s rušenjem najvažnijih dijelova blokada koje su podijelile glavni grad Nicosiu na grčki i turski dio. Zelena demarkacijska linija koja je uspostavljena 1974. godine nakon invazije Turske podijelila je otok na sjeverni turski dio i južni grčki dio.

Radovi na zidu su se počeli izvoditi noću bez ikakvog publiciteta u ulici Ledra koja je komercijalno sjedište grada. Prema riječima očevidaca okupljeni ljudi su pozdravili akciju rušenja pljeskom. Vjeruje se da je uklanjanje barijere dio plana boljeg povezivanja dijelova grada otvaranjem novi prijelaznih točaka.

Ledra se nalazi u trgovačkom dijelu grada i jedna je od glavnih ulica Nicosije. No, prije 40 godina je pregrađena zidom koji je podijelio grad na dva dijela, a oko zida su podignute platforme za promatračnice. Razgraničenje, zelena linija, sastoji se od zidova, bodljikave žice i zaklona napravljenih od vreća punjenih pijeskom, nju nadgledaju mirovne snage Ujedinjenih naroda.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika