09.03.2007. / 15:51

Autor: Ana Kirin

HAAG

Specijalci iz Domovinskog rata traže odgodu Markačeva suđenja

Željko Sačić, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata smatra da bez odgode suđenja Markač ne bi bio u pravednom odnosu s drugim generalima u pripremi obrane i da bi bio u krajnje nepovoljnom položaju prema haaškom tužiteljstvu, koje je tužbu pripremalo godinama

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata zatražila je u petak 9. veljače od Vlade RH da poduzme sve pravne i druge mjere kako bi od Haaškoga suda ishodila odgodu suđenja generalu Mladenu Markaču. Udruga to zahtijeva kako bi Markač imao dovoljno vremena da pripremi svoju obranu, kao i drugi generali optuženi u Haagu. "General Markač je svoju obranu s odvjetnikom Miroslavom Šeparovićem pripremao četiri godine, a sada s novim odvjetnikom u roku od dva mjeseca naprosto ne može stići proraditi te tisuće i tisuće dokumenata", objasnio je Željko Sačić, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata. Naglasio kako je to prekratak rok da se stvori "jedan psihološki korektan odnos i oslonac koji generalu daje odvjetnički tim".

Sačić smatra da bez odgode suđenja Markač ne bi bio u pravednom odnosu s drugim generalima u pripremi obrane i da bi bio u krajnje nepovoljnom položaju prema haaškom tužiteljstvu, koje je tužbu pripremalo godinama. Prema Sačićevim riječima, general Markač je u najtežoj poziciji od svih generala koji se nalaze pred Haaškim sudom zbog toga što je praktički odsječen od svojih najvrjednijih obrambenih teza koje su pripremane kroz rad odvjetničkog tima Šeparović-Mikuličić.

Sačić je istaknuo da je Mladen Markač human, častan, korektan zapovjednik, koji nije ni poticao, niti pripremao, niti provodio nikakve povrede Ženevskih konvencija ili domaćih zakona koje bi se mogle kvalificirati kao kaznena djela ratnog zločina. "Stoga smo i u moralnoj i u ljudskoj obvezi da dignemo svoj glas i izrazimo protest pred hrvatskom javnošću i pred Haškim sudom, da pozovemo da se ta odluka promijeni", kazao je Sačić na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u petak u Zagrebu.

Vezane vijesti

Akcija potpore Gotovini i Markaču "Plamen slobode"

Akcija potpore Gotovini i Markaču "Plamen slobode"

Uoči sutrašnjeg početka rasprave Žalbenog vijeća Haaškog suda u predmetu "Gotovina - Markač", danas su članovi braniteljske udruge "Zavjet" i brojni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika