14.03.2007. / 08:28

Autor: Ana Kirin

AUSTRIJA

Uhićen Vladimir Zagorec

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Austrije Rudolf Gollia izjavio je da je Zagorec uhićen na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe

Bivši zamjenik ministra obrane umirovljeni general Vladimir Zagorec, osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, uhićen je u utorak 13. ožujka navečer u Austriji, potvrdila su austrijska ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova a prenosi agencija APA. Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Austrije Rudolf Gollia izjavio je da je Zagorec uhićen na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe. Uhitili su ga i u zatvor priveli pripadnici austrijske službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma.

Prema riječima glasnogovornika bečkog odvjetničkog ureda Lansky, Ganzger & partner, koji zastupa generala Zagorca, on će u srijedu biti izveden pred istražnog suca koji bi trebao odlučiti hoće li ga zadražati u pritvoru ili će ga uz jamčevinu pustiti na slobodu. Glasnogovornik odvjetničkog ureda odbacio je tvrdnje hrvatskih vlasti o opasnosti od skrivanja genrala Zagorca zbog čega je izdan nalog za njegovim uhićenjem. Istaknuo je kako Zagorec od 2000. godine u Austriji ima dozvolu boravka i radnu dozvolu te da ondje živi s obitelji. Optužbe hrvatskih vlasti okarakterizirao je kao "isključivo politički motivirane".

Za Zagorcem je na službenoj Interpolovoj internet stranici objavljena tjeralica u subotu 10. ožujka, samo dan nakon objave iste tjeralice na stranicama hrvatskog MUP-a. Vladimir Zagorec osumnjičen je da je, odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. godine, iz sefa MORH-a odnio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.

Vezane vijesti

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje bivšem generalu i pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu i ostalima optuženima za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika