14.03.2007. / 12:58

Autor: Stjepan Marković

ITALIJA

Putin ne želi pozvati Papu u posjetu Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na susretu s papom Benediktom XVI razgovarao o odnosima katoličke i pravoslavne crkve, no nije pozvao Papu da posjeti Rusiju. Posljednjih 25 minuta Papa i Puti su razgovarali na samo, a veći dio razgovora vođen je na njemačkom jer je Putin veći dio karijere radio kao obavještajac u istočnoj
Njemačkoj. U Vatikanu su izjavili da su razgovori vođeni u pozitivnoj atmosferi, te da se razgovaralo o približavanju crkava nakon raskola koji se dogodio prije 1000 godina.

U Rusiji ima oko 600.000 katolika, koje je trebao posjetiti papa Ivan Pavao II, no to nikada nije uspio realizirati. Njega su u Rusiju  pozvali Boris Jelcin, ali i komunistički predsjednik Mihali Gorbačov. Putin nije nikad pozvao niti jednog Papu u posjetu Rusiji. On se sastao s Ivanom Pavlom II 2003. godine u Vatikanu, no nije ga pozvao u posjetu Rusiji.

Tijekom posjeta Putin se sastao s talijanskim premijerom Romanom Prodiem, s kojim je razgovarao o isporuci ruskih energenta i energetskoj sigurnosti. Jedna od glavnih tema razgovora će biti problemi u isporuci ruskih energenta koji su se dogodili u posljednje dvije godine zbog sporova Rusije i njezinih susjeda oko cijene energenta. Također će se razgovarati odnosima ruskog energetskog diva Gazproma i talijanske energetske kompanije ENI koji su u studenom prošle godine potpisali sporazum o suradnji. Također će se razgovarati situaciji u svijetu, prvenstveno Iranu, Iraku i Bliskom istoku.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika