15.03.2007. / 11:03

Autor: Nina Tomljanović

SARAJEVO

BiH prihvatila prijedlog mosta za Pelješac

Do odgode potpisivanja memoranduma moglo bi dovesti to što u BiH još nije provedena javna rasprava o utjecaju ovog projekta na okoliš

Vlastima Bosne i Hercegovine vlada Republike Hrvatske uputila je prihvatljiv prijedlog gradnje mosta za Pelješac, no zbog blokade rada Vijeća ministara BiH potpisivanje memoranduma neće uslijediti tako skoro, izjavio je ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić.
Ljubičić je u izjavi koju prenosi ''Dnevni avaz'', rekao kako je u utorak, 13.ožujka u Sarajevo s hrvatske strane stigao nacrt memoranduma o mostu za Pelješac.

''Koliko sam vidio, prijedlog je na istoj liniji koje je naše ministarstvo još za vrijeme bivšeg ministra (Branka) Dokića poslalo u Zagreb'', izjavio je Ljubić.
Hrvatska strana navodi da će BiH imati osiguran prilaz otvorenome moru zahvaljujući visini mosta od najmanje 55 metara i širini između stupova mosta od 200 metara. Sam most trebao bi biti dug 2,3 kilometra, rekao je Ljubić.
Da svi kriteriji za zaštitu okoliša koji vrijede u Hrvatskoj budu primijenjeni i na teritoriju BiH, suglasile su se obje strane.
To znači kako će u teritorijalnim vodama obje države biti postavljeni posebni mjerači zagađenja mora, a provodit će se i druge ekološke mjere.
Do odgode potpisivanja memoranduma moglo bi dovesti to što u BiH još nije provedena javna rasprava o utjecaju ovog projekta na okoliš.
Ministar Ljubić nije uvjeren kako je uopće realno očekivati da memorandum bude spreman za potpisivanje tijekom najavljenog posjeta hrvatskog premijera Sanadera Sarajevu krajem mjeseca.

''Ovoga tjedna uputit ćemo materijal Vijeću ministara koje će zauzeti konačno stajalište. To sam prenio i hrvatskom veleposlaniku Josipu Vrbošiću no vidjet ćemo koliko brzo će se to moći rješiti s obzirom na stanje u Vijeću'', kazao je Ljubić.
Nakon što su se bošnjački ministri odbili očitovati o odluci o kvaliteti goriva te o sporazumu sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) na čemu inzistiraju vlasti Republike Srpske,Vijeće ministara BiH u blokadi je već desetak dana.
Nikola Špirić, predsjedatelj Vijeća ministara tada je optužio svoje bošnjačke ministre da opsturiraju rad vlade te da u njoj pokušavaju provesti stranačke ciljeve.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika