15.03.2007. / 15:01

Autor: Stjepan Marković

ATENA

Putin potpisao sporazum o izgradnji naftovoda kroz Bugarsku i Grčku

Rusija će izgradnjom naftovoda učvrstiti svoj položaj u regiji koji je znatno oslabio nakon raspada Sovjetskog savez

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na summitu u Ateni s premijerima Grčke, Costasom Karamanlisom i Bugarske, Sergejem Staniševim potpisao sporazum o izgradnji naftovoda koji bi zaobišao preopterećene tjesnace Bospor i Dardanele. Naftovod dug 285 km počinjao bi u bugarskoj luci Burgas i završavao na egejskom moru u luci Aleksandropolis. Izgradnja bi trebala trajati tri godine i koštat će oko 900 milijuna eura.

Potpisivanjem sporazuma okončati će se pregovori koji su trajali 13 godina. Prema sporazumu ruski konzorcij imat će imati 51 posto dionica dok će ostatak ravnomjerno podijeliti Grčka i Bugarska. Ruski konzorcij sastavljen je od državne naftne kompanije Rosneft, tvrtke koja kontrolira ruske naftovode Transneft i plinskog giganta Gazproma.

Naftovod bi riješio problem izvoza ruske nafte u mediteranske zemlje. Do sad su tankeri morali prolaziti kroz prometom zagušene tjesnace zbog čega su nekad morali čekati i do deset dana na prolaz kroz njih. Pretpostavlja se da bi cijena sirove nafte mogla pasti zbog smanjivanja zastoja u isporuci koje su uzrokovali tjesnaci.

Rusija će izgradnjom naftovoda učvrstiti svoj položaj u regiji koji je znatno oslabio nakon raspada Sovjetskog saveza.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika