15.03.2007. / 19:46

Autor: Ana Kirin

HAAG

Tužitelji traže doživotni zatvor za vukovarsku trojku

U četvrtak 15. ožujka haško je tužiteljstvo zatražilo da bivši zapovjednici JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, kojima se sudi za pokolj 260 Hrvata na Ovčari, ukoliko ih se proglasi krivima, budu kažnjeni doživotnim zatvorom.
Tužitelj Marks Moore kazao je da sudsko vijeće treba izreći takvu kaznu ako utvrdi da se "vukovarska trojka" udružila u zločinački pothvat radi ubijanja i progona tako velikog broja ljudi.

Moore je dodao kako smatra da je takva kazna primjerena za Šljivančanina i Mrkšića ukoliko sudsko vijeće utvrdi da su izdali zapovijed za zločin te pomagali u njegovu izvršenju, ali već i zbog toga što kao zapovjednici nisu spriječili zločin. Samo za propust kažnjavanja počinitelja zločina, za koji su također optuženi, Mrkšić i Šljivančanin zaslužuju 10 do 15 godina zatvora, rekao je tužitelj.

Što se tiče kapetana Radića, Moore je predložio sudskom vijeću da ga kazni doživotnim zatvorom ukoliko se utvrdi da je pomagao u izvršenju zločina. Tužitelj je za Radića zatražio 10 do 15 godina zatvora zbog toga što je propustio spriječiti pripadnike tzv. teritorijalne obrane Vukovara da počine zločin, odnosno osam do deset godina zatvora zbog toga što ih nije kaznio zbog počinjenog zločina. U slučaju da sud zaključi da su Radiću bila podređena samo tri pripadnika JNA koja su sudjelovala u zločinu, a ne i pripadnici teritorijalne obrane Vukovara, tužitelj smatra da ga treba kazniti sa od četiri do šest godina zatvora zbog toga što ih nije spriječio da počine zločin, a nakon toga ih nije kaznio.

"Vukovarska trojka" optužena je u Haagu da su nakon pada Vukovara u studenome 1991. godine naredili i organizirali izvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice u vojarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara, gdje je ubijeno 260 osoba. Pogubili su ih pripadnici lokalnih srpskih snaga, tzv. teritorijalne obrane Vukovara, i postrojbi srpskih radikala, tzv. Šešeljevaca. Kapetan JNA Miroslav Radić optužen je i za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine.

Prilikom iznošenja završnih riječi u srijedu 14. ožujka tužitelji su poručili da je pukovnik Mile Mrkšić imao stvarnu moć koju je mogao upotrijebiti kako bi kontrolirao podređene snage u svojoj zoni odgovornosti. Što se tiče majora Veselina Šljivančanina, tužitelji su uvjereni da su dokazali da je vodio evakuaciju i razdvajanje ljudi iz vukovarske bolnice i da je imao puni nadzor nad svime što se događalo u Vukovaru. Za kapetana Miroslava Radića ustvrdili su da je efektivno zapovijedao, ne samo pripadnicima JNA, nego i pripadnicima tzv. teritorijalne obrane Vukovara i Šešeljevih postrojbi.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika