16.03.2007. / 19:27

Autor: Stjepan Marković

GRUZIJA

Sakašvili zahtjeva povlačenje ruskih vojnika

Gruzijski predsjednik Mihal Sakašvil kritizirao je rad ruskih mirovnih snaga u odmetnutim gruzijskim provincijama Abhaziji i Južnoj Osetiji, što je protumačeno kao zahtjev za njihovim povlačenjem. " Sadašnji oblik mirovne misije je diskreditiran i neućinkovit, svima je jasno da njegov opstanak u ovom obliku nije moguć", rekao je Sakašvili pred parlamentom na godišnjem obračanju. Prošle godine u gruzijskom parlmentu se raspravljalo o zahjevu o povlačenju ruske mirovne misije.
Vlasti u Tbilsiju su optužile Moskvu da potiće tenzije u dvijema odmetnutim provincijama koje su se pobunile nakon raspada Sovijetskog savez i žele se priključiti Rusiji. Rusija odbacuje ove optužbe i tvrdi da njihovi vojnici održavaju mir i spriječavaju obnovu sukoba. Predstavnici Abhazije i Južne Ostetije ne žele povlačenje ruskih vojnika jer vjeruju da oni spriječavaju gruzijski napad i ponovno uvođenje gruzijske vlasti.
Skašvili je pokušao mirnim putem ponovno pripojiti te odmetnute provincije Gruziji kao što je to učinio s Ajriom koja se na kraju mirovnim pregovorima pripojil Gruziji. Gruzija ima izrazito loše odnose s Rusijom i pokušava postati članicom NATO-a. Poslali su vojnike u Irak te namjeravju povećati njihov kontigent na 2000 vonjika.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika