18.03.2007. / 12:13

Autor: Stjepan Marković

FRANCUSKA

Najmanje 11 kandidata za predsjednika

Najmanje 11 kandidata natjecat će se u sljedećim predsjedničkim izborima u Francuskoj. Dok je još moguće da se kandidira Jose Bove, anti-globalistički farmer. Za predsjedničku kandidaturu potrebno je skupiti najmanje 500 potpisa izabranih dužnosnika od 22. travnja kada je krajnji rok za prijavu. U Francuskoj ima 42.000 izabranih dužnosnika koji mogu svojim potpisom (parrainagesom) podržati predsjedničku kandidaturu. Većina tih dužnosnika, njih 36.000, su gradonačelnici dok ostalih 6.000 su regionalni ili državni vijećnici, zamjenici, senatori ili zastupnici u Europskom parlamentu.

Više od 20 političara nastoji se kandidati na predsjedničkim izborima, a najviše šanse za pobjedu imaju Nicolas Sarkozy, kandidat vladajuće stranke UMP i Segolene Royal, kandidatkinja Socijalističke stranke. Iznenađenje izbora je kandidat stranke centra UDF Francois Bayrou. Male šanse za kandidaturu imaju predsjednici ekstremnijih stranaka poput Jean-Marie Le Pena ili Oliviera Besancenota, predsjednika Lige komunističkih revolucionara.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika