19.03.2007. / 10:34

Autor: Stjepan Marković

FINSKA

Stranka centra pobjedila na izborima

Na parlamentarnim izborima u Finskoj najviše glasova je dobila Stranka centra aktualnog premijera Mattia Vanhanena, njima će pripasti 51 mjesto u parlamentu koji ima 200 zastupnika. Konzervativna stranka je osvojila 50 zastupničkih mjesta dok je na trećem mjestu Socijaldemokrati kojima će pripasti 45 mjesta.
vrlo je izgledan koalicija Stranke centra i Konzervativaca čime će Socijaldemokrati po prvi put nakon nekoliko desetljeća završiti u opoziciji. Od 2003. koaliciju su činile Stranka centra, Socijaldemokrati i mala Švedska narodna stranka. Predsjednik Konzervativne stranke 35-godišnji Jyrki Katainen je izjavio: "Glasači su podržali Konzervativnu stranku i omogućili rast broja zastupnika, stoga bi bilo čudno da nismo u vladi".
Glavne teme na izborima su bile visine socijalnih naknada i smanjivanje poreza što je najavila vlada. Također jedna od važnijih tema je briga za starije osobe jer velik udio starijih osoba u finskoj populaciji koja broji 5,3 milijuna stanovnika.

Vezane vijesti

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Naoružani napadač otvorio je vatru s krova zgrade u središtu finskog grada Hyvinkaae u subotu rano ujutro i pritom ubio jednu osamnaestogodišnjakinju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika