19.03.2007. / 15:55

Autor: Ana Kirin

EUROPSKA UNIJA

Bivši predsjednik Europske komisije predvidio raspad EU

Dok se Europska unija priprema za proslavu svog 50. rođendana, bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors uzdrmao je javnost upozorenjem da Europskoj uniji prijeti raspad ukoliko ne dođe do promjena. Kako prenosi Deutsche Welle, Delors tvrdi da je za to kriva nesposobnost Unije da zaključi neophodno potrebne institucionalne reforme i na taj način ojača svoju sposobnost za donošenje odluka. Pod vodstvom legendarnog Jacquesa Delorsa, koji danas ima 81. godinu, Europska je komisija od 1985. do 1994. godine proživljavala svoje “zlatno doba”. Tada su donosene odluke o zajedničkoj valuti, a postavljeni su i temelji za proširenje na nekadašnje zemlje istočnog bloka.

Prošlog je tjedna Delors u Bruxellesu izjavio da ako se promatra s pragmatičnog stajališta, sadašnji sustav donošenja odluka ne služi svrsi, a ne odgovara ni činjenici da Europska unija sada ima 27 članica kao ni globalnoj stvarnosti. Delors smatra da postoji opasnost od raspada EU ukoliko se ne spase barem najvažniji dijelovi Europskog ustava. “Ja to neću doživjeti”, kazao je Jacques Delors, “ali za 20 godina i Britanci će kazati da to nema smisla, jer svi smo gubitnici, naša financijska središta zaostaju, naši izvozi pate, naš utjecaj slabi ili ga uopće više nema”.

Priznao je da je i sam podcijenio posljedice odbijanja ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005. godine. “Ljudi su umorni, i to pokazuje povijest”, rekao je Delors, ali je dodao da bi socijalna inicijativa Europsku uniju kod građana mogla ponovo učiniti atraktivnom.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika