Objavljeno u Nacionalu br. 592, 2007-03-20

Autor: Berislav Jelinić

AUSTRIJSKA POLICIJA PROVJERAVA TVRDNJE GENERALOVIH ODVJETNIKA

Upitna vrijednost imovine Vladimira Zagorca u Austriji

Prošlog tjedna, u vrijeme kada je Vladimir Zagorec bio u pritvoru i kada su se njegovi odvjetnici trudili istražnoj sutkinji objasniti zašto bi se Vladimiru Zagorcu trebalo dopustiti da se brani sa slobode, njegovi odvjetnici su iznijeli informaciju da se Zagorčeva imovina procjenjuje na oko 26 milijuna eura. Te su tvrdnje iznova zaintrigirale i austrijsku policiju, koja je pokušala rekonstruirati na čemu se takva izjava temelji. Međutim, uvidom u javno dostupne izvore informacija, austrijska policija nije uspjela pronaći pokriće za takve tvrdnje. U Austriji postoje tek podaci o Zagorčevu suvlasništvu u nekoliko kompanija. Iz strukture njihova vlasništva teško se može točno razlučiti kolika je Zagorčeva imovina, jer u njima on nije uvijek isključivi vlasnik.

Austrijska policija rekonstruirala je i to da on nije ni vlasnik nekretnina na čijim je adresama u Austriji formalno prijavljen, a prema podacima dostupnim austrijskoj policiji, Zagorec navodno plaća 2000 eura mjesečnog najma za kuću u kojoj stanuje, koja je inače u vlasništvu austrijskog bogataša Karla Wlascheka. Nacional je prošlih nekoliko dana bezuspješno pokušavao stupiti u kontakt s Josefom Schmartmüllerom, jednim od Zagorčevih odvjetnika, s namjerom da se razjasni otkud Zagorcu imovina vrijedna 26 milijuna eura. Iako je odbijao razgovarati s hrvatskim novinarima, pristao je susresti se s austrijskim novinarima. Nekima od njih izjavio je da nema pojma otkud se pojavila informacija da Zagorec raspolaže toliko vrijednom imovinom, koju je u prošli petak prenijela većina hrvatskih elektroničkih medija. Odbio je ustupiti i sudsku dokumentaciju koja bi mogla razjasniti otkud ta informacija u sudskom spisu. Možda dijelom i stoga što ne bi mogli kontrolirati potencijalno neugodna pitanja upućena njihovu klijentu, Zagorčevi odvjetnici u ponedjeljak ujutro odgodili su prije dogovorenu tiskovnu konferenciju na kojoj su trebali iznijeti Zagorčeve komentare vezane uz razvoj njegova slučaja u Austriji.

Nacional je u ponedjeljak dobio i dvije verzije Zagorčeva životopisa. Zanimljivo je da je u njima naveo kako je nakon umirovljenja 1. ožujka 2000. radio u tvrtki Plank-bach Selten kao menadžer, te u tvrtki Scorpion kao poseban savjetnik za organizaciju i tehničko održavanje protupožarnih aviona. Vlasnik tvrtke Plank-bach Selten je Andreas Plank, koji je ujedno vlasnik kuće u Sankt Marein im Mürztalu, na adresi Gärtnerweg 57, gdje je jedna od Zagorčevih austrijskih adresa.

Vezane vijesti

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje bivšem generalu i pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu i ostalima optuženima za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika