11.06.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

HRVATSKA-HAAG

MESIĆ POMAŽE GOTOVINI


Nakon što je još jednom proučio intervju s generalom Gotovinom u Nacionalu, Stipe Mesić odlučio je predložiti Haaškom sudu preispitivanje optužnice protiv odbjeglog generala. Mesić je rekao kako ne sumnja u istinitost iskaza generala Gotovine te je dodao kako vjeruje da će se on odazvati Haaškom sudu ako mu se omogući da u svojstvu osumnjičenika da iskaz haškim istražiteljima u Zagrebu. Ovim prijedlogom, kojeg će Mesić poslati pismenim putem Carli del Ponte, mogla bi se ispraviti pogreška bivše vlasti koja je Gotovini zagorčala život.
Vojnici SFOR-a u utorak su bezuspješno pokušali pretražiti prostor župnog ureda Rumboci u Hercegovini. Ulaz im je prepriječio župnik fra Andrija Jozić, rekavši im da nemaju pravo ulaza. Rumboci su par kilometara udaljeni od samostana Šćit koji su SFOR-ovci prije dva dana pretražili.
Da je Nacionalov intervju s Gotovinom podigao prašinu dokazuje i izjava Florence Hartman, glasnogovornice Carle del Ponte, objavljene u utorak u Vjesniku. Ona je poručila: “Ako je jedan novinar mogao doći do odbjeglog Gotovine, onda je to mogla učiniti i nacionalna policija”. Na taj način ponovila frazu kako hrvatske vlasti znaju gdje se odbjegli general skriva ali to ne žele otkriti, ocjenjuje Vjesnik.
Treba istaknuti i riječi odvjetnika Nobila koji je također u Vijesniku izjavio kako Nacional ne može biti pod udarom kaznenog zakona jer je kontakt s Gotovinom mogao je biti rezultat njegova javljanja, mogao se odvijati elektroničkim ili drugim putem. U tom intervjuu nema elemenata kaznenog djela prikrivanja, suradnje i pomaganja osumnjičeniku.
Kako saznajemo Nacionalov intervju s Gotovinom u srijedu je dominirao i aktualnim prijepodnevom u Saboru.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika