22.03.2007. / 09:10

Autor: Nina Tomljanović

DESETLJEĆE VODA

Obilježava se svjetski dan voda

Uz bogatstvo vode možemo se pohvaliti i činjenicom da još uvijek u mnogim dijelovima zemlje pijemo vodu iz slavine, odnosno da je kakvoća vode u hrvatskoj vodoopskrbi uglavnom dobra

Svjetski dan voda, obilježava se na današnji dan, 22.ožujka. Ovogodišnja tema "Kako se nositi s nestašicom vode" govori o stanju svjetskih vodnih zaliha. Iako čak 71 posto našeg planeta zauzima voda, manje od 1 posto ukupne vode pogodno je za piće.
Da će upravo voda vrlo brzo postati jedan od najvažnijih resursa ovoga stoljeća, ističe činjenica kako potrošnja vode neprestano raste, smatraju u Hrvatskim vodama. Hrvatska je po obnovljivim zalihama vode na 5. mjestu u Europi i među prvih 50 zemalja u svijetu.

Uz bogatstvo vode možemo se pohvaliti i činjenicom da još uvijek u mnogim dijelovima zemlje pijemo vodu iz slavine, odnosno da je kakvoća vode u hrvatskoj vodoopskrbi uglavnom dobra. U Hrvatskim vodama ističu da je, za razliku od vodoopskrbe, zbrinjavanje otpadnih voda nezadovoljavajuće. Onečišćenje voda pogađa neke od glavnih gradskih središta - Rijeku, Zadar i Šibenik. Samo 40 posto kućanstava i 40 posto industrije priključeno je na kanalizacijske sustave, a pročišćava se manje od 12 posto svih prikupljenih otpadnih voda, dodaju iz Hrvatskih voda.

Jedan od razloga proglašenja razdoblja od 2005. do 2015. godine desetljećem voda pod geslom ''Voda za život'' jesu i podaci iz UN-a koji pokazuju da više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalni pristup zdravoj vodi.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika