22.03.2007. / 13:03

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

EU: U borbu protiv siromaštva treba uložiti veće napore

EU bilježi neujednačene rezultate, iako je najveći multilateralni donator u svijetu, na tom području, poručili su savez međunarodnih organizacija za pomoć i Caritas Europe

Koos Richelle, čelnik ureda EU za pomoć pri razvoju je u odgovoru na pozive međunarodnih agencija da pomoć EU bude učinkovitija rekao da siromašne zemlje moraju u borbi protiv siromaštva uložiti veće napore kroz promociju načela dobrog upravljanja.

''Nijedna zemlja nije se izvukla iz siromaštva oslanjajući se isključivo na pomoć pri razvoju'', rekao je čelnik ureda EU za pomoć pri razvoju Koos Richelle. Zemlja ne može postati razvijena zahvaljujući međunarodnoj pomoći već mora imati vlastite motive, istaknuo je Richelle novinarima.

Kao ključne uvjete u borbi protiv siromaštva Richelle je istaknuo načela dobrog upravljanja, poštivanje ljudskih prava, demokratske reforme i potpora nevladinim organizacijama.
Njegove su se izjave vremenski podudarile s pozivima međunarodnih agencija da EU promijeni svoju politiku pomoći pri razvoju, uz napomenu da bi se moglo učiniti više kako bi se vidno poboljšao život siromašnih.
EU bilježi neujednačene rezultate, iako je najveći multilateralni donator u svijetu, na tom području, poručili su savez međunarodnih organizacija za pomoć i Caritas Europe, pozivajući EU da temelji svoju pomoć na prioritetima zemalja u razvoju koje se bore protiv siromaštva.

''One žele pristup sirovinama i resursima i to je prihvatljivo budući da smo i mi desetljećima činili to isto'', podsjetio je Richelle osvrnuvši se na pojavu novih donatora, upozoravajući da EU ne može kritizirati kinesku i brazilsku vladu zato što ne temelje pomoć na održivosti projekata u siromašnim zemljama

Pak s druge strane takva će politika potkopati nastojanja međunarodne zajednice da promovira načela dobrog upravljanja u siromašnim zemljama budući da kriteriji novih donatora nisu transparentni niti su u skladu s vrijednostima EU, dodao je.
Prošle godine Kina je s afričkim zemljama potpisala trgovinske sporazume ukupne vrijednosti 1,5 milijardi eura, ne uvjetujući njihovu realizaciju provedbom demokratskih reformi ni zaštitom ljudskih prava. EU je pak prošle godine za pomoć namijenio 7,6 a isplatio 6,5 milijardi eura.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika