18.07.2002. / 00:00

Autor: Anita Štander

KRIZA U HSLS-u

NEZAVISNI LIBERALI U RUJNU OSNIVAJU NOVU STRANKU

JADRANKO MIJALIĆ, POTPREDSJEDNIK ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG VIJEĆA HSLS-a : « HSLS JE IZGUBIO NA POPULARNOSTI JER JE GRANIĆ U RAČANOVOJ VLADI ZA STRANKU IZBORIO SVA NEATRAKTIVNA MINISTARSTVA»


Skupina HSLS-ovih disidenata u četvrtak je službeno istupila iz stranke i za rujan najavila osnivanje nove. Šestorica od 23 saborska zastupnika HSLS-a, četvorica HSLS-ovih ministara, trojica zamjenika i četiri pomoćnika ministara, koji su osnovali ili podržali Klub nezavisnih liberala, osnivanje nove stranke obrazložili su uvjerenjem da se političko djelovanje HSLS-a nakon reizbora Dražena Budiše za predsjednika stranke pokazalo kao sustavno opstruiranje dogovorenog programa vlade.
Nezavisni su se liberali na ovakav potez odlučili u četvrtak dopodne kako bi uskratili zadovoljstvo Budiši da ih taj isti dan navečer izbaci iz HSLS-a. U četvrtak uvečer se, naime, sastaje statutarna komisija HSLS-a, mjerodavna za isključenje iz stranke Gorana Granića, Joze Radoša, Goranka Fižulića, Ive Škrabala, Zrinjke Glovacki Bernardi, Hrvoja Kraljevića, Damira Kuštraka i Rolanda Žuvanića.
Ministar obrane u ostavci Jozo Radoš istaknuo je kako očekuje da im se u novoj stranci pridruže i dugi članovi HSLS-a koji su ostali vjerni liberalnim načelima, ali i građani koji se do sada nisu politički angažirali, a bliski su liberalnoj ideji.
Osnivanje nove liberalne stranke prokomentirao je Jadranko Mihalić, potpredsjednik zagrebačkog županijskog vijeća HSLS-a. On je ustvrdio je da nova stranka neće izazvati novi raskol u HSLS-u. Dodao je da će Nezavisni liberali uzburkati jedino Koprivnicu, s obzirom da je Koprivnička županijska statutarna komisija HSLS-a odbila isključiti zastupnika Godeka iz stranke. Mihalić je ocijenio da se cijeli problem oko glasovanja o NE Krško mogao riješiti osnivanjem frakcije u stranci koja bi bila legalizirana kroz stranački sabor. Također je rekao kako je bio spreman štititi šest kolega zastupnika koji su glasovali za sporazum o nuklearki, potsjetivši da su neki zastupnici HSLS-a već ranije kršili dogovor o glasovanju o nekom zakonu. Mihalić je također dodao da smatra kako je Goran Granić, kojeg naziva Račanov miljenikom, za HSLS u vladi izborio tkz. neatraktivna ministarstva (obrana, zdravstvo, gospodarstvo, prosvjeta) koja su pred nepopularnim reformama i otpuštanjem ljudi, a zbog čega HSLS nije mogao stjecati popularnost u javnosti. Za osnivače nove liberalne stranke rekao je kako služe interesima SDP-ovaca koji i dalje rade na razbijanju HSLS-a.

Vezane vijesti

'Ništa se nije promijenilo'

'Ništa se nije promijenilo'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika