27.03.2007. / 17:05

Autor: Martina Zeković

HAAG

Tužiteljstvo tvrdi da je Markač znao za zločine

Navodno je Markač sudjelovao u lažiranju istrage što se tiče Grubora, kako bi se sakrilo ubijanje stanovnika, a počinitelje tog zločina koji su sljedeći dan počinili drugi zločin u Ramljanima Markač je tek poslao u Zagreb bez ikakvih disciplinskih i drugih mjera

Haško će tužiteljstvo generala Markača, za zločine počinjene u vrijeme Oluje, najviše teretiti dokumentacijom specijalne policije, te dokumentacijom o njegovoj koordinaciji vojnih aktivnosti s generalom Gotovinom i Čermakom. Tužiteljstvo u kontekstu tzv. predsjedničkih transkripata kojima dokazuje zajednički zločinački pothvat spominje Markača kao osobu nazočnu brijunskom sastanku 31. srpnja 1995., ali mu ne pripisuje konkretniju ulogu u sastanku na kojem je po tužiteljima planirano etničko čišćenje. Navodi se pak da su trojica optuženih generala sa svojim snagama koordinirano provodili čišćenje, na terenu.

Također se protiv generala Markača ne najavljuju gotovo nikakvi dokazi iz međunarodnih izvora poput UN-a ili promatračke misije EZ-a. Tužiteljstvo će ga vezati uz aktivnosti ne samo policije odnosno postrojbi specijalne policije koje su bile pod njegovom ingerencijom nego i uz artiljerijske i raketne jedinice HV-a koje su mu u operativne svrhe bile pretpočinjene. Odlukom tadašnjeg zapovjednika Glavnog stožera HV-a Zvonimira Červenka, Markač je bio osobno odgovoran za dio Oluje koji su izvodile snage specijalne policije, tvrde iz tužiteljstva.

Tužiteljstvo će dokazivati da su u blizini mjesta ili u mjestima u kojima se raspoređivala specijalna policija događali zločini. Tako je primjerice u Gračacu u kojem je specijalna policija uspostavila svoje sjedište devet starijih Srba ubijeno ili nestalo, kaže tužiteljstvo. Među takvim mjestima su i Donji Lapac, Golubić, Kijani, Grab, Mazin.

Markač, Gotovina i Čermak, smatra tužiteljstvo, imali su punu kontrolu nad svim snagama te su mogli spriječavati zločine i kažnjavati počinitelje. U policijskom sustavu postojali su mehanizmi utvrđivanja povreda dužnosti i kažnjavanja, kažu tužitelji. Tužiteljstvo tvrdi i da je Markač bio o svemu obavještavan od strane podređenih, te je primao i izvještaje obavještajnih struktura HV-a, policije i drugih obavještajnih agencija. Markač je znao za sudjelovanje svojih podčinjenih u zločinima Donjem Lapcu i Gruborima jer je tamo stigao neposredno nakon događaja, dokazivat će tužitelji.

Tijekom Markačeva i posjeta ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka razorenom Donjem Lapcu tužiteljstvo navodi da su pohvalili pripadnike specijalne policije za "dobro obavljen posao". Navodno je Markač sudjelovao u lažiranju istrage što se tiče Grubora, kako bi se sakrilo ubijanje stanovnika, a počinitelje tog zločina koji su sljedeći dan počinili drugi zločin u Ramljanima Markač je tek poslao u Zagreb bez ikakvih disciplinskih i drugih mjera.

Generalova obrana mora svoj predraspravni podnesak podnijeti do 5. travnja. Branitelji imaju pravo na jednaki "prostor" za odgovor kao i tužitelji čiji predraspravni podnesak broji 90 stranica teksta.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika