28.03.2007. / 16:03

Autor: Stjepan Marković

SLUČAJ ZAGOREC

Hrvatska uputila novu molbu za izručenje Zagorca

Austrijsko Ministarstvo pravde u srijedu je zaprimilo dopunsku molbu Hrvatskog ministarstva pravosuđa za izručenje Vladimira Zagorca protiv kojeg se u Hrvatskoj vodi postupak zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Sutkinja Zemaljskog suda u Beču Claudia Forsner, donijet će odluku o izručenju. Zahtjev za izručenjem Zagorca, prvi je puta upućen austrijskim vlastima 21. ožujka.

Državno odvjetništvo u Klagenfurtu najavilo je istragu o pranju novca u koje se sumnja da su bili uključeni Vladimir Zagorec i Hypo Group Alpe Adria Bank, objavio je austrijski dnevni list Der Standard. Prema pisanju tog bečkog dnevnika u istragu se uključila i služba za nadzor banaka koja je počela pregledavati poslovnu dokumentaciju u sjedištu Hypo Group Alpe Adria banke u Klagenfurtu. U medijima se navodi da je ova banka odobrila Zagorcu zajmove u iznosu od 257,5 milijuna eura štoje dodatni udar na tu banku koja je prošle godine postala predmetom istrage zbog spekulativnih poslova u kojima je izgubila više od 300 milijuna eura.

Siegfried Grigg, direktor banke, demantirao je austrijskim medijima da je riječ o 257,5 milijuna eura zajma i rekao: "Sa Zagorcem smo poslovali krajem 2003. godine i početkom 2004. godine, no riječ je o znatno manjim poslovima nego što se to piše u novinama - rekao je Grigg koji, pozivajući se na “bankovnu tajnu”, nije htio otkriti koliko je uistinu zajma banka odobrila Zagorcu".

Policija austrijske pokrajine Koruška čiji je glavni grad Klagenfurt se prije nekoliko dana na zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa uključila u istragu u slučaju Zagorec. Austrijanci su trebali istražiti sredstva koje je bivši pomoćnik hrvatskog ministra obrane navodno uplatio na račune u dvije banke u Koruškoj. Riječ je o novcu kojeg su za obranu Hrvatske uplatili hrvatski iseljenici na dva računa u Austriji. Koliki je novaca bilo na tim računima nije se iznijelo već je samo rečeno da je riječ o milijunskim iznosima.

Vezane vijesti

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje bivšem generalu i pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu i ostalima optuženima za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika