29.03.2007. / 19:07

Autor: Stjepan Marković

Moskva

Kina i Rusija planiraju osvajanje Marsa

Rusija i Kina potpisali su u Moskvi ugovor o pokretanju zajedničke misije osvajanja Marsa i Mjeseca. Ugovor o suradnji svemirskih agencija potpisan je prilikom petodnevnog posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaoa Rusiji. Prema tom ugovoru Rusija će odaslati u orbitu Marsa manji kineski satelit, najvjerojatnije u studenom 2009. godine. Satelit bi trebao istraživati površinu Marsa, a ruska raketa Fobos bi trebala se spustiti na površinu tog planeta i uzeti uzorke tla.

Kineska nacionalna svemirska agencija je objavila da je ovo korak naprijed prema započinjanju velikog zajedničkog svemirskog programa.

Kina planira osvajanje mjeseca u tri faze, u prvoj fazi koja je planirana za ovu godinu u mjesečevu orbitu bi se poslala letjelica Chang'e-1. Za 2012. godinu je planirano spuštanje na površinu te uzimanje uzoraka tla i povratak na Zemlju u roku od pet godina.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika