30.03.2007. / 14:30

Autor: Berislav Jelinić

RASTE NAPETOST IZMEĐU IRANA I VELIKE BRITANIJE

Iran prikazao priznanje britanskog vojnika

Iranska televizija emitirala je snimku trojice od 15 uhićenih britanskih vojnika od kojih je jedan priznao ilegalan ulazak skupine u iranske teritorijalne vode te se ispričao iranskome narodu.

Iranska televizija emitirala je u petak snimku trojice od 15 uhićenih britanskih vojnika, od kojih je jedan priznao ilegalan ulazak skupine u iranske teritorijalne vode, te se ispričao iranskome narodu. Odmah nakon emitiranja snimke reagirala je britanska vlada koja upravo razmatra iransku notu o krizi izazvanoj uhićenjem vojnika. Britanska vlada poručila je da je ovakvo korištenje talaca potpuno pogrešno i okrutno. Time su vjerojatno neizravno izrazili sumnju da vojnik koji je dao spornu izjavu, to nije učinio svojevoljno, već je bio na takvo što bio prisiljen.

"Ušli smo bez dopuštenja. Otkako smo uhićeni prema nama se prijateljski postupa. Nisu nam ni u čemu naudili", kazao zarobljenik za kojega je državna iranska televizija rekla da se zove Thomas Summers.

"Želio bih se ispričati zbog ulaska u vaše vode bez ikakva dopuštenja... duboko se ispričavam", rekao je. "Oni su prema nama doista dobro postupali", dodao je vojnik u svome priznanju.

Britanska vlada objavila je u petak da razmatra iransku notu oko spora koji je počeo prije tjedan dana kada su iranske pogranične straže uhitile skupinu u Perzijskom zaljevu i dok Iran tvrdi da su oni bili u iranskim teritorijalnim vodama, Britanija to opovrgava i satelitskim snimkama dokazuje da su se nalazili u iračkim vodama.

"Korištenje talaca na ovaj način potpuno je krivo, okrutno i nema mu mjesta u prihvatljivom međunarodnom ponašanju", kazao je za današnju snimku izvor iz ureda britanskog premijera Tonyaja Blaira.

Ministri vanjskih poslova Europske unije razmatraju kako će poduprijeti britansku vladu praktičnim mjerama kojima žele pritisnuti Iran da oslobodi petnaestoricu.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika