31.03.2007. / 15:19

Autor: Ana Kirin

KONTROVERZNI KONCERT U SARAJEVU

I Židovska općina Zagreb protiv Thompsonova koncerta

Židovska zajednica Bosne i Hercegovine je nakon najave Thompsonova nastupa od Sarajevske županije zatražila trenutačni prekid svih priprema za koncert uz obrazloženje da je taj hrvatski pjevač "prokazani fašist"

"Nekome tko nastupa uz ustašku ikonografiju ne smije biti mjesta na bilo kojoj sceni, a osobito ne na humanitarnim koncertima", komentirao je za Nacional.hr Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, protivljenje koje je u BiH izazvala najava koncerta Marka Perkovića Thompsona u Sarajevu. Thompsona u Sarajevo 10. svibnja namjerava dovesti Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo u BiH i koncert bi, kako kažu, trebao biti humanitarne naravi.

Židovska zajednica Bosne i Hercegovine je nakon te najave od Sarajevske županije zatražila trenutačni prekid svih priprema za koncert uz obrazloženje da je taj hrvatski pjevač "prokazani fašist". Predsjednik sarajevske židovske općine Boris Kožemjakin istaknuo je kako Sarajevo i BiH gaje stoljetnu međureligijsku toleranciju tako da "ni ovom gradu niti ovoj državi takav koncert sigurno ne treba".

Ognjen Kraus smatra da je reakcija bosanskohercegovačkih Židova opravdana. O samom Thompsonu nije želio puno govoriti jer drži da je tu sve već rečeno. "Mi smo već prije nekoliko godina dali svoje mišljenje o njegovim nastupima i ikonografiji koju na njima koristi," kazao je Kraus za Nacional.hr i podsjetio na skandal oko Thompsonove pjesme o Gradišci.

Don Anto Jelić iz Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, koje organizira koncert, izjavio je nakon prvih negativnih reakcija bošnjačkih dragovoljačkih udruga kako mu nije jasno zbog čega bi Thompsonov nastup u Sarajevu bilo koga iritirao. "Nikada nisam čuo da Thompson pjeva nacionalističke već domoljubne pjesme s porukom mira", rekao je don Anto Jelić.

Sarajevski "Dnevni avaz" u subotu je objavio da će, nastupi li Thompson ipak u Sarajevu, istog dana biti organiziran još jedan "prosvjedni i antifašistički koncert" uz potporu Židovske zajednice BiH, dragovoljačke udruge "Unije veterana" te Saveza antifašističkih boraca.

Vezane vijesti

Thompson pred zidom?

Thompson pred zidom?

Porezna uprava ustanovila je da nema dokaza da je Marku Perkoviću Thompsonu novac koji je posljednje tri godine dobivao na svoj račun stigao iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika