02.04.2007. / 15:51

Autor: Nina Tomljanović

LJUBLJANA

Francuzima su medvjedi asocijacija za Sloveniju

Prva asocijacija prosječnog Francuza kad mu netko spomene Sloveniju su medvjedi, razlog tome su donacije slovenske vlade koja je zadnjih desetak godina u francuske Pirineje izvezla više primjeraka tih životinja kako bi se tamošnja medvjeđa populacija revitalizirala, piše u ponedjeljak, 2.travnja ljubljanski "Dnevnik".

"Prosječan Francuz poznaje nas po medvjedima, a jedini prisutniji slovenski autor u Francuskoj je filozof Slavoj Žižek koji je prava zvijezda. No slovenski medvjedi postali su prava paradigma", u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" rekla je francuska književnica Brina Svit, što je umjetnički pseudonim Slovenke koja se prije četvrt stoljeća u Pariz preselila iz jednog sela na slovenskom Krasu, ondje diplomirala menadžment u kulturi, a danas sudjeluje razvijanjufranko-slovenskih kulturnih veza.

"Kad smo u Francusku izvezli prve medvjede, predlagala sam slovenskoj vladi da unajmi jednu postaju pariške podzemne željeznice, te uz plakate s fotografijama slovenskih medvjeda postavi i slike drugih poznatih Slovenaca, kako bismo promovirali naše slavne ličnosti. No gledali su me kao da govorim velike gluposti", rekla je Brina Svit.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika