02.04.2007. / 19:47

Autor: Nacionalova redakcija

SLOVENIJA

Slovenija zahtjeva Istru, Žumberak i Međimurje

"Imamo zadnju priliku da zaokružimo svoj nacionalni prostor", rekao je Zmago Jelinčič, čelnik Slovenske nacionalne stranke

Slovenska nacionalna stranka (SNS) i njezin čelnik Zmago Jelinčič uputili su u ponedjeljak u parlamentarnu proceduru prijedlog rezolucije o granici s Hrvatskom u kojoj traže da se Istra, Žumberak i dio Međimurja oko Štrigove proglase slovenskim teritorijem, javili su u ponedjeljak vodeći slovenski mediji. "Glavni je cilj naše rezolucije zaštita nacionalnih interesa. Ustrajat ćemo na rezoluciji jer ona navodi povijesne činjenice, a ako za nju ne dobijemo podršku razmislit ćemo o referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Jelinčič na konferenciji za novinare, predstavljajući tekst rezolucije, te dodao da slovenska vlada nije u stanju zaštititi nacionalne interese i da njezin prijedlog rezolucije još nije poznat, pa ga Jelinčič ne može podržati. "Imamo zadnju priliku da zaokružimo svoj nacionalni prostor", rekao je Jelinčič.

Kako je javila Slovenska novinska agencija STA, Jelinčičeva rezolucija predviđa također da Slovenija od Hrvatske zatraži "ratnu odštetu za Drugi svjetski rat", te se navodi da je NDH bila saveznica Hitlerove Njemačke. Hrvatska bi u EU trebala ući u paketu s drugim državama zapadnog Balkana jer bi u suprotnom mogla blokirati ulazak susjednih država u tu integraciju, rekao je također Jelinčič. Dodao je da će svoje zamisli u srijedu izložiti i na sjednici strateškog vijeća ministarstva vanjskih poslova, a u petak i na sastanku s premijerom Janezom Janšom. Slovenski parlament trebao bi prema najavama ovoga mjeseca raspravljati o tekstu moguće rezolucije o granici s Hrvatskom kojom bi definirao jedinstvena slovenska polazišta prije arbitraže o granici ili mogućih novih razgovora s Hrvatskom. Jedan tekst prijedloga rezolucije u parlament je već uputila Slovenska pučka stranka (SLS) koja je dio koalicije desnog centra premijera Janeza Janše. Taj prijedlog nije tako ambiciozan kao Jelinčičev, ali traži "slovenske zaseoke" na lijevoj obali Dragonje, cijelu Savudrijsku valu, granicu sredinom Mure, te slobodan prolaz na otvoreno more, uz tvrdnju da se radi o pravima koje je Slovenija već imala u okviru bivše zajedničke države.

Hrvatski premijer Ivo Snader je u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada" odbacio tvrdnje nekih slovenskih političara, koje su prenijeli mediji, da Hrvatska Sloveniji nije poslala prijedlog za arbitražu oko graničnih pitanja. Sander je rekao da je hrvatsko Ministrstvo vanjskih poslova slovenskom ministarstvu dostavilo prijedlog o arbitraži, a da se u njemu ne govori jedino o predmetu arbitraže i pravosudnom tijelu koje bi arbitriralo dodavši da se taj dio može nadopuniti. Sanader je uvjeren da se u Sloveniji stvara kritična masa koja se zalaže za arbitražu, nakon što 16 godina bilateralnih razgovora nije dalo rezultate.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika