03.04.2007. / 14:17

Autor: Stjepan Marković

PRIPREMA SLOVENIJE ZA PREDSJEDANJE EU

Sastanak slovenskih parlamentarnih stranaka

Slovenski premijer Janša sazvao je za petak sastanak svih parlamentarnih stranaka u pokušaju da usuglase važne teme, među kojima i pitanje odnosa s Hrvatskom, a u svjetlu priprema Ljubljane za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2008., potvrđeno je u utorak iz premijerova kabineta. Odnosi s Hrvatskom bit će tema parlamentarne kooordinacije u petak, a o toj temi već u srijedu će raspravljati i vanjskopolitičko strateško vijeće ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela. To se vijeće bavi usklađivanjem stranačkih stajališta o slovensko-hrvatskoj granici, popisivanjem hrvatskih "jednostranih koraka" od osamostaljenja, te konzultacijama oko mogućeg teksta parlamentarne rezolucije o granici.

Za razliku od sastanka u MVP-u, u slovenskom parlamentu će uz premijera sastanku nazočiti i predsjednici parlamentarnih stranaka i razgovarati o nizu tema koje bi, drži Janša, u slučaju da se o njima ne postigne suglasnost, mogle negativno utjecati na slovensko predsjedanje EU u prvoj polovici 2008. Ta su pitanja vladin prijedlog reformiranja države i njezina podjela na 14 regija, te pitanje ustavnog zakona o "izbrisanim" neslovencima.

Janša je prošlog tjedna u parlamentu ocijenio da je predsjedavanje EU važan izazov za vladu i cijelu Sloveniju i pozvao oporbu da tijekom priprema za predsjedanje priguši stranačke razlike u pogledima na neka politička pitanja. Očekuje se da će Janša pozvati stranke da potpišu dogovor kojim će se obvezati da te teme neće iskorištavati u jeku priprema za predsjedanje EU, ali niti u kampanji za predsjedničke izbore krajem 2007., odnosno parlamentarne krajem 2008. godine.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika