05.04.2007. / 11:02

Autor: Nina Tomljanović

KIJEV

Dvije tisuće prosvjednika ispred ukrajinskog parlamenta

Juščenko se naciji obratio u živo na televiziji, a objasnio je da mu je bila "dužnost" raspustiti parlament zbog postupaka koji su, prema njegovu mišljenju protivni ustavu

U četvrtak, 5.travnja ispred ukrajinskoga parlamenta u Kijevu okupilo se oko tisuću i pol do dvije tisuće ljudi u znak prosvjeda protiv odluke prozapadnoga predsjednika Viktora Juščenka da raspusti parlament.

"Čekat ćemo dok Juščenko ne povuče svoju odluku o raspuštanju parlamenta", kaže 65-godišnja Nina, jedna od prosvjednica. "Bit ćemo ovdje do kraja. Čekamo odluku ustavnoga suda", dodaje.

Sve oči sad su uprte u ustavni sud koji mora odlučiti o legalnosti te odluke. "Odluči li ustavni sud da su potrebni novi parlamentarni izbori, tražit ćemo prijevremene predsjedničke izbore", kaže Nina.

"Želimo stabilnost, želimo mir. Moja je obitelj podijeljena, moja mati i brat na strani su ''narančastih'', a ja sam za Janukoviča", kaže 49-godišnja Ljudmila Čalenko. ''Narančasti'' su lideri tzv. narančaste, revolucije prozapadnoga predsjednika koji je u ponedjeljak navečer objavio da raspušta parlament i za 27. svibnja zakazao nove parlamentarne izbore.

Juščenko se naciji obratio u živo na televiziji, a objasnio je da mu je bila "dužnost" raspustiti parlament zbog postupaka koji su, prema njegovu mišljenju protivni ustavu.

Odonda nekoliko tisuća pristalica proruskoga premijera Viktora Janukoviča svakodnevno prosvjeduje.

Vezane vijesti

EP oštro napao postignuti dogovor o promjeni Schengena

EP oštro napao postignuti dogovor o promjeni Schengena

Zastupnici Europskog parlamenta oštro su kritizirali zemlje članice i zatražili od njih da preispitaju svoju odluku prema kojoj europski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika