05.04.2007. / 11:46

Autor: Nina Tomljanović

UN

Svijetu prijete klimatske promjene

Prošli mjesec je jedno međunarodno znanstveno tijelo predstavilo Ujedinjenim narodima detaljan plan borbe protiv klimatskih promjena i upozorilo da bi nedjelovanje moglo stvoriti turbulentno 21. stoljeće prepuno vremenskih ekstrema, širenja suše i bolesti, povećanja oceana i prognaništva obalnog stanovništva

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prvi je put stavilo klimatske promjene na dnevni red te je upozorilo da globalno zagrijavanje može postati katalizator novih sukoba diljem svijeta.

Vijeće je priopćilo da će krajem mjeseca održati sastanak na visokoj razini o tome kako klimatske promjene mogu zaprijetiti međunarodnoj sigurnosti.

"Tradicionalni povodi sukoba vjerojatno će biti pojačani utjecajem klimatskih promjena", u četvrtak, 5.travnja rekao je britanski veleposlanik pri UN-u Emyr Jones Parry, predsjednik Vijeća sigurnosti.

Jones Parry očekuje da se dogodine, vjerojatno u rujnu, održi i summit o klimatskim promjenama.

Margaret Beckett britanska ministrica vanjskih poslova predsjedat će sjednicom 17. travnja, a pozvala je i 14 drugih članica Vijeća da pošalju ministre. Ne očekuje se da će nakon prvoga takvog sastanka biti izdana kakva izjava ili donesena rezolucija.

Prošli mjesec je jedno međunarodno znanstveno tijelo predstavilo Ujedinjenim narodima detaljan plan borbe protiv klimatskih promjena i upozorilo da bi nedjelovanje moglo stvoriti turbulentno 21. stoljeće prepuno vremenskih ekstrema, širenja suše i bolesti, povećanja oceana i prognaništva obalnog stanovništva.

Ovaj tjedan u Bruxellesu diplomati će se sastati sa znanstvenicima i prihvatiti tu studiju koja će pružiti smjernice političarima u idućim desetljećima.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika