06.04.2007. / 18:35

Autor: Stjepan Marković

HNS

Čačić: Podjela Hrvatske na tri regije dokazuje nesposobnost ove Vlade

Čačić vjeruje da je ovaj potez Vlade motiviran obračunom sa županijama u kojima nije na vlasti ili je riječ o potpunoj nesposobnosti HDZ-a

Čelnici HNS-a su se u petak 6. travnja na konferenciji za novinare oštro usprotivili podjeli Hrvatske na tri, umjesto dosadašnjih pet statističkih regija, ocijenivši da pristajanje Vlade na takvu podjelu pokazuje njezinu nesposobnost ili "pokušaj političkog obračuna sa županijama u kojima HDZ nije na vlasti".

Novu podjelu na tri statističke regije - Jadransku, Panonsku i Sjeverozapadnu Hrvatsku nedavno je izradio Državni zavod za statistiku i predložio ga EUROSTAT-u, koji ju je i odobrio. "Ova odluka odraziti će se na razvoj cjelokupne sjeverozapadne Hrvatske", rekao je za Nacional.hr predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić. Zagreb koji je na 75 posto europsko BDP-a ima u prosjeku duplo veći BDP od tih županija  te bi podigao prosjek te regije. "Takva regija Zagrebu ne donosi ništa, a Hrvatska će izgubiti jedan od najvažnijih preduvjeta za ujednačen razvoj", rekao je Čačić i dodao da Europskoj uniji ne bi bio prioritet financirati razvoj regije u kojoj je Zagreb. "Jedini uvjet za regiju je da ona ima više od 800 tisuća stanovnika, što Zagreb ima. Mi se zalažemo da Zagreb bude zasebna regija poput Praga", objasnio je Čačić.

U HNS-u su izračunali da će zbog Zagreba čitava regija za pet godina dostići europski prosjek BDP-a i više neće imati pravo na pomoć iz europskih fondova. Oni su podsjetili da je u lipnju 2003. godine Sabor podijelio Hrvatsku u pet, te da ta odluka nikada nije poništena ni stavljena izvan snage. Čačić je optužio Vladu: "Zbog nesposobne Vlade Hrvatska će ostati bez ogromnog dijela novca iz pred pristupnih fondova". "Hrvatska bi mogla dobiti osam milijardi kuna iz pretpristupnih fondova, no najvjerojatnije nećemo dobiti niti 50 posto tog novca", rekao je Čačić. Prema njegovim riječima niti jedna tranzicijska država nije uspjela izvući sav novac iz pretpristupnih fondova, no one uspješnije su iskoristile najmanje 75 posto.

Čačić vjeruje da je ovaj potez Vlade motiviran obračunom sa županijama u kojima nije na vlasti ili je riječ o potpunoj nesposobnosti HDZ-a. Ustvrdio je da njegovo mišljenje dijele i ostali župani sjeverozapadne Hrvatske, te najavio da će se u tim županijama pokrenuti peticija, a moguće i referendumsko izjašnjavanje o tom pitanju.

Naglasio je i kako očekuje potporu HDZ-ovih zastupnika sa sjeverozapada Hrvatske, budući da se, kako je rekao, zakida sjeverozapad, a da nitko od toga nema koristi.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika