Objavljeno u Nacionalu br. 595, 2007-04-10

Autor: Željko Rogošić

REVIZIJA POSLOVANJA DOMA ZDRAVLJA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Sumnja u poslovni kriminal u zdravstvenoj ustanovi

GUBICI Doma zdravlja gomilaju se iz godine u godinu, a trenutačno iznose 68 milijuna kunaGUBICI Doma zdravlja gomilaju se iz godine u godinu, a trenutačno iznose 68 milijuna kunaDržavni ured za reviziju je još u veljači 2006. utvrdio niz nezakonitosti i sumnji na kriminal u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Revizija njegova poslovanja za 2004. za niz velikih propusta tereti ravnatelja Mirana Propadala.

U Domu zdravlja koji je nastao u listopadu 2003. spajanjem domova zdravlja Brodosplit, Hvar, Imotski, Kaštela, Makarska, Omiš, Sinj, Solin, Split, Supetar, Trogir, Vis i Vrgorac, samo odlukom Županijskog poglavarstva, a bez suglasnosti lokalnih samouprava i Skupštine županije, te bez konsolidirane bilance, dr. Propadalo radi što ga je volja. Tako se navodi da su bez provođenja propisanih postupaka javne nabave u 2004. nabavljeni od ranijih dobavljača sanitetski materijal u vrijednosti 6 milijuna kuna, RTG oprema u vrijednosti od 1 milijun kuna, uredski materijal, namirnice, zubni materijal i kisik, računala, sredstva za čišćenje, sve bez zaključenih novih ugovora o nabavi, izravnim isporukama, kršeći Zakon o javnoj nabavi, čime je potrošeno više od 10 milijuna kuna.

Nabava opreme za oftalmologiju za ispostave Solin, Kaštela i Supetar i opreme za fizijatriju za ispostave Sinj i Imotski provedena je ograničenim prikupljanjem ponuda, praktički je dar proračunskog novca ustanovama u gubicima, čime se povećava i gubitak Doma zdravlja bez znanja Upravnog vijeća. Rashodi za lijekove, namirnice i drugi materijal u poslovnim knjigama se iskazuju po nabavnoj cijeni, a ne u vrijeme stvarnog utroška, rashodi za investicijsko održavanje iskazani su većim od stvarnih rashoda, obveze prema odabranim dobavljačima se dvostruko iskazuju, državni proračun je oštećen za 300.000 kuna, jer u njega nije uplaćeno čak 65 posto ostvarenih prihoda od prodaje stanova na obročnu otplatu u vlasništvu Doma zdravlja, a kredit Splitske banke od 5 milijuna eura, za koji je Županija dala jamstva, koristi se za otplatu dospjelih obveza prema dobavljačima.

I dok vlasnik Doma, Splitsko-dalmatinska županija, nema pojma o nalazima Državne revizije, jer Upravnom vijeću i županijskom pročelniku ravnatelj Propadalo uskraćuje podatke, dotle se gubici Doma zdravlja od 2004. do 2006. uvećavaju za 28 milijuna kuna. Upravnom vijeću se serviraju podaci o pozitivnom poslovanju, pa tako navodni dobitak u 2006. iznosi 16,1 milijun kuna. Zapravo se prikriva stvarni gubitak od 17,9 milijuna kuna. Akumulirani gubitak od 40 milijuna u 2004. narastao je na 68 milijuna kuna u 2006. Splitska županija, mimo odluke Vlade, donijela je odluku da otplaćuje kredit Doma zdravlja u iznosu od 9 milijuna kuna i u 2007. Dom zdravlja kredit nepropisno prikazuje kao prihod i tako umanjuje gubitak u 2006. Zbog svega toga pojedini lokalni domovi zdravlja se bune i žele van iz te neprirodne asocijacije.R

Vezane vijesti

Za njega nema recesije: George Michael kupio kuću za 4 milijuna funti

Za njega nema recesije: George Michael kupio kuću za 4 milijuna funti

Recesija je za pjevača Georga Michaela nepoznati pojam. Za ovaj Božić, glazbenik si je priuštio prilično vrijedan poklon. Kako javljaju strani… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika