Objavljeno u Nacionalu br. 595, 2007-04-10

Autor: Plamenko Cvitić

EKSKLUZIVNI INTERVIEW

Zagorec je našoj Princezi zaprijetio smrću

SUNČICA LALIĆ I DRAGAN JURILJ prvi put progovaraju o svom privatnom i poslovnom sukobu s Vladimirom Zagorcem, s kojim su surađivali na izgradnji elitnih resorta na Jadranu

ZAGREBAČKI PODUZETNICI Sunčica Lalić i Dragan Jurilj nakon sedam godina veze očekuju dijete, a ljubimica mačka Princeza bila je na udaru Zagorčevih prijetnji smrćuZAGREBAČKI PODUZETNICI Sunčica Lalić i Dragan Jurilj nakon sedam godina veze očekuju dijete, a ljubimica mačka Princeza bila je na udaru Zagorčevih prijetnji smrćuOtkako je umirovljeni general i bivši čelnik tvrtke RH Alan Vladimir Zagorec pod istragom pravosudnih tijela, u javnosti se sve češće spominju svi njegovi dugogodišnji poslovni partneri čija je uloga u Zagorčevim sumnjivim poslovima još uvijek nedovoljno razjašnjena. Dragana Jurilja i Sunčicu Lalić, bivšeg europskog tae-kwon-do majstora i zagrebačku manekenku, već se dulje vrijeme spominje u kontekstu Zagorčevih posrednika i suradnika, koji su u njegovo ime kupovali skupa zemljišta i nekretnine na Jadranu. Dok je Sunčica Lalić javnosti uglavnom poznata kao manekenka, njezin zaručnik Dragan Jurilj već godinama slovi kao kontroverzna osoba: osim kao vlasnika nekoliko poznatih barova po cijeloj Hrvatskoj, u više navrata ga se označavalo kao sumnjivu osobu povezanu s kriminalnim miljeom, što je pojačao slučaj iz prosinca 2006., kad je u strogom središtu Zagreba bio meta fizičkog napada nepoznatih napadača, a uzrok i nalogodavac napada do danas nisu obznanjeni. Potaknuti medijskim napisima u kojima se spekulira o njihovu odnosu s Vladimirom Zagorcem, 37-godišnji Jurilj i 32-godišnja Sunčica Lalić, koji su u vezi već punih sedam godina i trenutačno čekaju bebu, u svom luksuznom stanu u središtu Zagreba Nacionalovu novinaru su prošlog tjedna dali ekskluzivni intervju u kojem objašnjavaju svoje pothvate s Vladimirom Zagorcem, njihov prošlogodišnji poslovni razlaz te pokušaj nagodbe koji je propao pa najavljuju sudske tužbe kojima će blokirati Zagorčevu imovinu u Hrvatskoj.

NACIONAL: Otkako je Vladimir Zagorec pod velikom pozornošću javnosti, često se govori i o odnosu vas, odnosno vaše tvrtke s njim. Možete li napokon objasniti što je istina u vezi s vašim odnosima?
- Zbog čestih neprovjerenih napisa u javnosti stječe se pogrešan dojam o tvrtki koju imamo Sunčica i ja, i općenito o našoj suradnji s Vladimirom Zagorcem, odnosno njegovim tvrtkama Hvar građenje i Dubrovačke vile, pa osjećam potrebu javnosti objasniti svoju ulogu i stvarne poslovne odnose sa Zagorcem. Naša tvrtka Adriatic Coast Development bavi se razvojem turističkih projekata na jadranskoj obali. Kao takvi, mi smišljamo projekte, pronalazimo lokacije, dogovaramo kupoprodaje s vlasnicima, radimo idejne projekte i analize lokacijskih mogućnosti, 'best use concept', odnosno što je najbolje za određenu lokaciju. Potom za takav kompletan projekt pronalazimo partnere koji su spremni investirati, budući da su to visokobudžetni projekti. Tako smo uostalom, tražeći financijske partnere, među drugim ponudama koje smo imali za iste projekte u Dubrovniku i na Hvaru izabrali ponudu Dubrovačkih vila, odnosno Hvar građenja kao najbolju ponudu i s njima smo započeli poslovnu suradnju. Imali smo i druge ponude, koje su, uvjetno rečeno, bile slabije, pa smo se zato odlučili za te dvije tvrtke iza kojih stoji Zagorec. Zbog toga nikako ne možemo prihvatiti navode koji se spominju u javnosti, poput onoga da smo mi njegovi zaposlenici ili nekakvi posrednici ili nešto slično, jer je istina upravo suprotna: mi smišljamo projekte a potom nalazimo partnere kojima se svidi naš projekt i koji žele ući kao financijski partneri. Dosad smo kroz naše projekte u Hrvatskoj pokrenuli i u nju doveli više od 300 milijuna eura investicija. To su visokokvalitetni i elitni projekti.


NACIONAL: Tko su bili ulagači u vaše projekte?
- Osim Hvar građenja i Dubrovačkih vila, radimo na nekoliko novih projekata s jednim američkim i jednim britanskim investicijskim fondom.

NACIONAL: Nedavno su se pojavili i navodi da trenutačno od Zagorca namjeravate otkupiti projekte koji su, kako ističete, zapravo vaši. Je li to točno?
- Tako je, a to je još jedan dokaz da smo sa Zagorcem, dok nas nije prevario, imali poslovnu suradnju, a ne da smo mi bili njegovi zaposlenici. Budući da već neko vrijeme nismo u dobrim odnosima s njim i da je naš odnos potpuno zahladio zbog njegova nekorektnog i neprofesionalnog odnosa prema nama, želimo s novim partnerima otkupiti projekte koje smo započeli, prije svega ove u Dubrovniku i na Hvaru. U tom smislu smo već uručili ponude Dubrovačkim vilama i Hvar građenju. Ponude su dane u svrhu sporazumnog rješavanja našeg sukoba jer Zagorcu nude izvrsnu priliku za zaradu od otprilike 15 milijuna eura u fazi dok projekti još niti nemaju građevinske dozvole. Međutim, on se izjasnio da mu taj iznos nije dostatan, što dovoljno govori o njegovim megalomanskim prohtjevima. S obzirom na to da su te ponude bile posljednja nada za sporazumni dogovor, trenutačno nemamo druge mogućnosti nego zatražiti zaštitu našeg interesa sudskim putem, odnosno zatražiti privremenu mjeru da se blokira Zagorčeva imovina u Hrvatskoj.

NACIONAL: Kakav je vaš odnos sa Zagorcem bio u početku? Kada ste se i kako upoznali?
- Upoznao sam ga dok je još vršio dužnost u MORH-u preko zajedničkog poznanika Marija Plejića. Uostalom, dok sam imao barove, znao je katkad doći kao gost, ali nikad nismo imali poslovni odnos sve do ovih spornih projekata. Nakon što smo osmislili koncept za projekt na Hvaru tražili smo konkretnog investitora. Pregovarali smo s jednim stranim fondom te tvrtkom Lapis Textum iza koje su stajali Nikša Kovačević i Bruno Orešar. S Orešarom sam zajedno bio na Olimpijskim igrama u Barceloni, postali smo dobri prijatelji i dosta smo poslovno surađivali. Kad se pripremao projekt na Hvaru, Orešar nije imao mogućnost objedinjavanja cjelokupnog projekta, što je nama kao idejnim začetnicima bilo najvažnije, jer je projekt u tom trenutku bio sastavljen od tri dijela. Budući da je Zagorec nudio baš to, odlučili smo pristati na njegovu ponudu. Orešar se zbog toga naljutio na nas i danas više s njim nismo u kontaktu baš zbog toga jer je on dosta osobno primio našu odluku da krenemo u posao sa Zagorcem. Tada je ostavljao dojam džentlmena, što se s vremenom promijenilo. Očito to je samo bila njegova maska. Dakle, poslovno smo počeli surađivati tek prije otprilike dvije godine, kad smo počeli prvo s Hvarom, a nešto kasnije i u Dubrovniku.

ZAGOREC I JURILJ snimljeni prošle godine na večeri na Hvaru: jedina zajednička fotografija njih dvojiceZAGOREC I JURILJ snimljeni prošle godine na večeri na Hvaru: jedina zajednička fotografija njih dvojiceNACIONAL: Gdje ste se sastajali?
- U Zagrebu smo se uglavnom sastajali kod nas u stanu, on je dolazio k nama, a kasnije u uredima Molteha. Katkad je s njim dolazio i Roman Binder, ali uglavnom je dolazio samo on. Ispočetka smo komunicirali isključivo sa Zagorcem, potom nas je on upoznao s Binderom, a potkraj naše poslovne suradnje komunikacija je tekla isključivo preko Bindera. Međutim, i on je krajnje neprofesionalna osoba koja ima samo figurativnu ulogu u svemu tome, niti odlučuje o ičemu, niti je išta znao o projektima, jednostavno je samo potpisivao ono što mu je rečeno da radi.

NACIONAL: Kako je došlo do zahlađenja?

- Prije svega zbog njegova neprofesionalnog i omalovažavajućeg odnosa prema nama. Među ostalim, on se čak pokušavao upletati u naš privatni život. Uz sve to postojale su vrlo jasne naznake da pokušava kreirati sukob ni iz čega ne bi li uspio izbjeći ugovorene obveze.

NACIONAL: O kakvom upletanju je riječ?
- Zagorec je od samog početka našeg poznanstva ostavljao dojam vrlo samouvjerenog, bahatog čovjeka. Ne znam je li to posljedica njegove dugogodišnje vojne funkcije, pa je možda naučio s visoka komunicirati s ljudima, ali nama to ni tada nije djelovalo normalno, nikad nije pokazivao ni uvažavanje ni poslovni respekt. Mislim da se on ni prema kome na svijetu ne odnosi barem s dužnim poštovanjem. Doduše, u početku se prema Sunčici i meni ponašao relativno pristojno i uvažavao neke stvari, ali poslije si je počeo davati slobodu da se miješa i u naš privatni život. Primjerice, izražavajući svoje homofobne stavove vezano uz neke naše bliske prijatelje, u više navrata je komentirao da si ne bismo smjeli dopustiti druženje s takvim osobama, da to šteti našem ugledu. Nebulozne stvari, poput one da ja nosim preraskopčane košulje ili preuske traperice. Najveći problem je izbio kad se naša mačka razboljela i u jednom novinskom članku je u istom kontekstu spomenuta njezina bolest i on. Naime, naša mačka je bila bolesna prošlog ljeta i o tome se dosta pisalo u medijima, a istodobno su novinari primijetili da smo se susreli s njim na Hvaru. On je nakon tog članka doživio živčani slom, jer je rekao da nikad u životu nije doživio takvo poniženje da bude u članku spomenut s jednom mačkom. Vjerojatno sva ona pojavljivanja u rubrikama crne kronike dotad nije smatrao problematičnim, ali spominjanje s jednom mačkom ga je strašno razljutilo. Usudio se otići toliko daleko da je zaprijetio kako će pucati u našu mačku Princezu bude li za to imao priliku. Sunčica i ja smo bili šokirani njegovim ponašanjem i izjavama, pogotovo stoga što se u početku nije tako ponašao. Malo smo razmišljali o svemu tome i shvatili da se on tako odnosi prema svima, samo je s nama imao nekakav poček, imao je koristi od nas pa ga je to u početku sprečavalo da se i s nama tako ponaša. Od tada se naš odnos počeo hladiti jer je nama smetalo da nam se netko tako miješa u život, uostalom sami smo svoji gazde, a istodobno su počeli i problemi kašnjenja s plaćanjima, što je bilo uvjetovano smjenom Günthera Stridingera iz uprave Hypo Banke, za kojeg imamo indicije da je zapravo bio Zagorčev partner, koji mu je ujedno omogućio financiranje svih tih projekata. Tada su se mnoge stvari promijenile i očito su Zagorcu poljuljale neke koncepte, jer je od Stridingerove smjene Zagorec počeo kasniti s plaćanjem, nije nam nudio nikakvo objašnjenje za to, pokušavao je inscenirati sukob ne bi li došlo do prekida poslovne suradnje. Svi postupci koji su uslijedili upućivali su na smišljenu namjeru da nas se prevari.

NACIONAL: Kolika je vrijednost spora? Koliko vam je Zagorec dužan?
- Desetak milijuna kuna naša tvrtka još potražuje od Hvar građenja, a za Dubrovačke vile ćemo tek sudski utvrditi iznos. S obzirom na to da on intenzivno traži kupca za te tvrtke, postoji bojazan da će otuđiti sve te nekretnine, a tvrtke vrijede po 20.000 kuna, pa se nećemo imati iz čega naplatiti. Stoga smo pokrenuli spor za određivanje privremene mjere odnosno zabrane raspolaganja imovinom do rješenja spora. Za razliku od Vladimira Zagorca, mi vjerujemo u hrvatsko pravosuđe.

NACIONAL: Otkad Zagorec traži kupca za te projekte? Znate li možda zašto ih uopće želi prodati?
- Mislimo da je od početka u projekte ušao samo iz špekulativnih razloga.

NACIONAL: Jeste li se pokušali s njim nagoditi?
- Mi smo učinili maksimalno što smo mogli da se nađe rješenje za naš odnos. U početku smo preko Bindera pokušavali dogovoriti neku nagodbu, upozoravali da Zagorčevo ponašanje ugrožava cijeli projekt, ali smo u jednom trenutku shvatili da je jedino rješenje da se njemu ponudi izlazak iz projekata, a da mi s novim partnerima nastavimo dalje. U međuvremenu smo nekim partnerima s kojima smo radili druge projekte predložili postojeće. Oni su napravili stručnu evaluaciju zemljišta i na osnovi toga smo Zagorcu poslali službenu ponudu za oba projekta. On je ponudu glatko odbio s izlikom da iznosi nisu dovoljni, iako je ponuda u startu bila precijenjena, jer zemljišta još uvijek nemaju građevinske dozvole. Obje ponude su mu omogućavale zaradu od 15 milijuna eura, a da kamen nije pomaknuo. Međutim, on je tražio astronomske iznose koji nemaju nikakvo uporište u stvarnosti. Prije nekoliko dana nam je preko splitskog odvjetnika Borisa Vrdoljaka odgovorio da bi prodao samo ako bi ponuda bila financijski bitno jača od one koju smo mu mi dali. Boris je cijelo vrijeme bio medijator i pokušavao je da se spor riješi sporazumno.

NACIONAL: Zašto ste se tek sad odlučili za medijski istup?
- Takav je bio dogovor između nas i Hvar građenja i Dubrovačkih vila. Uostalom ti projekti su još uvijek u ranoj fazi te bi ih bilo neprofesionalno javno predstavljati. No u međuvremenu se u javnosti stekao posve pogrešan dojam, da smo mi Zagorčevi zaposlenici, što uvelike šteti našem ugledu, pogotovo kod naših novih partnera. Zato želimo demantirati sve navode koji su uzeli maha. Mediji su neprekidno prenosili neprovjerene glasine a da nas nitko nije ni pitao da objasnimo naše odnose. Jednom nas je i gospodin Binder u nekom intervjuu nazvao posrednicima, pa je valjda i to utjecalo na kreiranje netočne slike o našem odnosu sa Zagorcem. Time je povrijedio stavke našeg ugovora koji jasno definira našu ulogu i obveze jednih prema drugima. Pogotovo nam je to smetalo zato što su nam Zagorec i Binder u više navrata isticali da ne smijemo istupati u medijima, što smo mi cijelo to vrijeme poštivali, a danas smo svjesni da nam je to nanijelo štetu pa smo odlučili javno progovoriti o tome. Naša se tvrtka bavi legitimnim i respektabilnim poslom, pred nama su veliki novi projekti, suradnja s iznimno respektabilnim partnerima i svakako je krajnji čas da demantiramo sve neistine koje su dosad iznesene.

ONE & ONLY resort na Maldivima - Dragan Jurilj i Sunčica Lalić ispred vile u kojoj su odsjeliONE & ONLY resort na Maldivima - Dragan Jurilj i Sunčica Lalić ispred vile u kojoj su odsjeliNACIONAL: Kakav je bio Zagorčev odnos prema medijima?
- Jedna od važnih stavki našeg ugovora je bila da ne smijemo bez njegove izričite suglasnosti javno prezentirati projekt, što smo mi poštovali. Međutim, on nikad nije mogao razumjeti da smo Sunčica i ja još i prije nego što smo njega upoznali bili oboje javne osobe, što je on jako dobro znao.
U početku mu to nije jako smetalo, ili to nije pokazivao, ali kasnije mu je počelo smetati, počeo si je davati za pravo da to komentira, to više što se šovinistički čudio kako Sunčica ima ravnopravan odnos. Iz njegove perspektive i svjetonazora njemu je naš ravnopravni odnos zasigurno jako neshvatljiv, a nama je to nešto najnormalnije. S jedne strane mu je smetalo što se Sunčica i ja pojavljujemo u medijima, a s druge mu se jako sviđala medijska pozornost posvećena njemu, pogotovo kad bi se stvarala fama o njegovoj velikoj moći i bogatstvu.

Joint venture za razvoj ljetovališta

"Jako puno vremena i novca smo uložili u svoja putovanja na kojima smo naišli na mnogo zanimljivih projekata koje želimo ostvariti i u Hrvatskoj. U početku smo imali barove po Hrvatskoj, ali smo znali da nećemo dugo ostati u tom poslu koji nismo smatrali dovoljno izazovnim. Ugostiteljstvo smo iskoristili samo kao odskočnu dasku, za prve financije i kontakte. Već smo to razdoblje koristili za intenzivna putovanja i proučavanja najatraktivnijih turističkih destinacija po svijetu. Uočili smo da su mnogi vrhunski hotelski lanci bili zainteresirani da dođu u Hrvatsku, ali da im nitko nije nudio konkretne nove projekte, a oni sami nisu bili zainteresirani za stare, ruinirane hotele koji su se trebali obnavljati. Danas su u smislu elitnog turizma imperativ resorti, rasprostrti na velikim terenima, gdje gosti imaju na raspolaganju malu vilu s bazenom, često i s privatnom plažom. Načelo kojim smo se mi vodili je bio da takve koncepte primijenimo i u Hrvatskoj.Tražili smo zemljišta i lokacije koje svojom ljepotom i pozicijom imaju predispozicije da se svide svjetskoj eliti i respektabilnim hotelskim grupacijama. S nekima od njih tako danas imamo potpisane predugovore i pisma namjere, i to s grupacijama koje se ne mogu kategorizirati zvjezdicama, jer daleko premašuju sustav zvjezdica, poput Banyan Tree, One & Only, Amanresorts. Još prije četiri godine stupili smo u prvi kontakt s vlasnicima zemljišta na Hvaru s idejom da se sva ta zemljišta objedine, da se izvide sve mogućnosti izgradnje, urbanistički uvjeti i da se napravi 'best use' plan. Nakon što smo sve to napravili, pristupili smo investitorima koje smo pokušali uvjeriti da skupa s nama uđu u projekt. U svrhu razvoja naših novih projekata ostvarujemo joint venture s Lexin Capitalom i Raven Grupom, no za sada ne možemo iznositi detalje o projektima. Riječ je o fondovima koji konkretno raspolažu s 500 milijuna, odnosno milijardu eura i koji imaju puno međunarodnog iskustva u turističkom razvoju. Imamo brojne kontakte u inozemstvu, želimo napraviti prestižne projekte, uspostaviti suradnju s vrhunskim hotelskim lancima koji su zainteresirani za Hrvatsku, s nekima već imamo potpisana pisma namjere“, kaže Sunčica Lalić.

Investicije veće od 100 mil. eura

Premda i Jurilj ističe da je Vladimir Zagorec oduvijek bio tajnovit oko svih građevinskih poslova u koje je, posredno ili neposredno, bio uključen svih ovih godina, dosad se u javnosti zna za njih nekoliko, koji sveukupno premašuju vrijednost od 100 milijuna eura investicija. Tako se Zagorčevu “portfelju” trenutačno pripisuje projekt Prebendarski vrtovi na Kaptolu u Zagrebu vrijedan 30 milijuna eura, projekt parkirališta u Puli vrijedan 8 milijuna eura, kompleks zemljišta u Dubrovniku vrijedan više od 30 milijuna eura, sličan projekt s nekoliko zemljišta na Hvaru vrijedan 15 milijuna eura, te nekoliko otkupljenih zemljišta na Šipanu i Mljetu za koje namjena još nije poznata.

Vezane vijesti

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Australski Federalni sud odbacio je u petak žalbu kojom je osumnjičeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat i kao "kapetan Dragan", želio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika