10.04.2007. / 13:36

Autor: Ana Kirin

BEOGRAD

Dvojici Škorpiona maksimalne kazne, jedan oslobođen optužbi

U utorak 10. travnja Vijeće Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu izreklo je presudu petorici pripadnika paravojne formacije Škorpioni, optuženih za ratni zločin protiv bosanskih Muslimana iz Srebrenice

Vijeće Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu osudilo je zapovjednika paravojne formacije "Škorpioni" Slobodana Medića, kao i pripadnika te jedinice Branislava Medića, na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Pera Petrašević koji je priznao zločin osuđen je na 13 godina, a Aleksandar Medić na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov je oslobođen optužbi jer je sudsk vijeće ocijenilo da nema dokaza da je zločin počinio s predumišljajem.

Petorica pripadnika paravojne formacije "Škorpioni" bili su optuženi za ratni zločin protiv bosanskih Muslimana iz Srebrenice 1995. godine. Slobodan Medić, Pera Petrašević i Branislav Medić optuženi su za strijeljanje šestorice Bošnjaka u Trnovu, a Aleksandar Medić i Aleksandar Vukov da su im pomagali. Optužnica protiv njih podignuta je na temelju videosnimke egzekucije, koja je prvi put prikazana na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom 2005. godine, neposredno prije desetogodišnjice genocida u Srebrenici.

Suđenje je počelo 20. studenoga 2005. godine, a tijekom dokaznog postupka saslušan je 21 svjedok. Tužiteljstvo za ratne zločine tražilo je maksimalne kazne za sve optuženike, dok je njihova obrana tražila oslobađajuće presude.

Optuženi Pero Petrašević jedini je priznao zločin. On je pred sudom rekao da se "najdublje kaje" i zatražio pravednu presudu.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika