10.04.2007. / 16:45

Autor: Martina Zeković

EU FONDOVI

HNS i HSS protiv podjele Hrvatske na tri regije

Čelnici HNS-a i HSS-a organizirali su u utorak u Saboru konferenciju za novinare, zajedno sa županima pet županija sa sjeverozapada Hrvatske. Na konferenciji su se još jednom usprotivili predloženoj podjeli Hrvatske na tri statističke regije, tražeći od Vlade da objasni motive za prijedlog koji smatraju pogubnim po razvoj svojih županija. Predsjednik HNS-ova Kluba zastupnika Dragutin Lesar novu podjelu koju je izradio i u Narodnim novinama objavio Državni zavod za statistiku smatra "grubim kršenjem saborskih odluka".

Varaždinski župan Radimir Čačić iz HNS-a izvijestio je da je županijsko Poglavarstvo danas službeno odbacilo predloženu podjelu, te da će to uskoro učiniti i Skupština. Naime, sjeverozapadne županije će zbog povezivanja s gospodarski nadmoćnim Zagrebom, ostati bez jedne do dvije milijarde kuna godišnje iz europskih pretpristupnih fondova, iz kojih novac za ujednačen razvoj povlače isključivo regije s BDP-om manjim od 75 posto europskog prosjeka.

Čačić traži da Zagreb bude samostalna statistička regija, budući da više ne ostvaruje pravo na novac iz pretpristupnih fondova, a odbacio je argument da glavni grad ima manje od 800 tisuća stanovnika. Koprivničko-Križevački župan Josip Friščić iz HSS-a iznenađen je činjenicom da hrvatski pregovarači o planiranoj statističkoj podjeli nisu izvijestili Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU. Friščić od Vlade traži da primi pet župana i da im objasni razloge zbog kojih se ide na takvu podjelu.

Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki iz HSS-a smatra da se Vlada o takvim pitanjima mora konzultirati s predstavnicima područne samouprave. Međimurski i zagrebački župani Josip Posavec iz HNS-a i Stjepan Kožić iz HSS-a istaknuli su da građani u njihovim županijama više ne mogu sami snositi troškove poravnanja razvoja.

Iz HDZ-a tvrde da je nedostatak kvalitetnih projekata razlog zbog kojega županije ne mogu povući europski novac za poravnanje. To su župani opovrgnuli ističući da najviše projekata dolazi upravo sa sjeverozapada Hrvatske.

Ideju da se projekti županija umjesto iz EU fondova pokriju iz državnog proračuna smatraju neprihvatljivom.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika