10.04.2007. / 17:48

Autor: Stjepan Marković

AFGANISTAN

Australija će udvostručiti broj vojnika u ISAF-u

Australija planira udvostručiti broj vojnika u Afganistanu kroz godinu dana. Australci australski premijer John Howard rekao je medijima da su potrebne dodatne trupa kako bi se pobijedilo u ratu protiv talibana, upozorivši Australce da se pripreme na žrtve. "Mi ne gubimo rat, no nećemo niti pobijediti ako ne pojačamo napore", rekao je Howard. On je također kritizirao europske zemlje koje su poslale vojnike u Afganistan, no ograničili su borbeno djelovanje u svojim misijama. Neke zemlje su nakon prošlogodišnje konferencije NATO-a proširile djelovanje svojih misija, no zemlje poput Italije, Francuske i Njemačke i dalje odbijaju slati svoje vojnike u problematična područja.

Australija u Afganistanu trenutno ima 550 vojnika koji su smješteni u gradu Tarin Kowtu u središnjoj provinciji Uruzgan. Među pojačanjima će biti 300 pripadnika specijalnih postrojbi. Pod NATO-ovim zapovjedništvom u Afganistanu trenutno se nalazi 30.000 vojnika, no neke zemlje poput Australije su najavili slanje dodatnih trupa. Zapovjednici NATO-a na terenu izjavili su da umjesto same količine vojnika koji se šalju u pojačanjima važnija njihova kvaliteta i mogućnosti sudjelovanja u borbenim misijama.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika