11.04.2007. / 14:23

Autor: Nacionalova redakcija

ALŽIR

U terorističkom napadu na zgradu vlade poginulo 17 ljudi

Reuters napominje da su ovi napadi prvi veliki bombaški napadi u središtu glavnoga grada u zadnjih nekoliko godina

Bombe su usmrtile 17 osoba u Alžiru u srijedu 11. travnja, a meta jednog napada bio je ured premijera u središtu prijestolnice, javlja Hina.

Devet je osoba ubijeno u eksploziji kojoj je cilj bila Palača vlade u kojoj je ured premijera Abdelaziza Belkhadema, javila je državna agencija APS. Prema istoj agenciji u tom samoubilačkom napadu ranjene su 32 osobe.

Druga eksplozija, prema agenciji France presse i njemačkoj agenciji dpa dogodila se pred policijskom postajom u Bab Ezzouaru, istočnom predgrađu Alžira, blizu međunarodne zračne luke. U tom napadu ubijeno je osam osoba, a ranjeno 50, javlja također agencija APS.

Reuters se poziva na izjave očevidaca koji tvrde da je eksplozija raznijela fasadu zgrade u kojoj je Ured premijera te su komadi građevinskog materijala padali po nekoliko okolnih blokova. Dpa navodi da je cilj treće eksplozije bio Hotel Mercure u predgrađu Dar el-Beida. Za tu eksploziju zasad nema podataka o mogućim žrtvama. Reuters napominje da su ovi napadi prvi veliki bombaški napadi u središtu glavnoga grada u zadnjih nekoliko godina.

Oko 150.000 ljudi ubijeno je u desetljeću nasilja započetom 1992., kada je alžirska vlada, u strahu da se kod njih ne dogodi revolucija slična onoj u Iranu, poništila rezultate izbora na kojima su trebali pobijediti islamisti. Gerilci su odgovorili pozivom u sveti rat te napadali prvo strance, a zatim i civile, dok su se s njima krvavo obračunavale vladine snage.

Stanje se popravilo nakon uvođenja amnestije 2005., no nasilje je ponovo buknulo ove godine kada je u siječnju vodeća gerilska skupina Salafisti za propovijed i borbu prihvatila novo ime i čvršće se povezala s međunarodnom terorističkim mrežom Al Qaidom.

Skupina je preuzela odgovornost za niz bombaških napada s brojnim žrtvama usmjerenima protiv snaga sigurnosti i stranaca.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika