11.04.2007. / 15:14

Autor: Nina Tomljanović

OBRAZOVANJE

Prihvaćen prijedlog o novim školarinama

Maksimalni iznosi školarina povećat će se pak samo na dva fakulteta - Pravnome i Filozofskome s čim su se suglasili i studenti na njihovim fakultetskim vijećima tako da će iduće akademske godine maksimalna školarina koja je ove godine na oba fakulteta bila 5500 kuna na Pravnome fakultetu iznositi 7000 kuna, a na Filozofskome 6000 kuna

Na izvanrednoj sjednici održanoj 11.travnja Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je Odluku o upisnim kvotama i školarinama za upis studenata u prvu godinu studija akademske godine 2007./2008. prema kojoj će školarine plaćati oko 15 posto više studenata nego u tekućoj akademskoj godini, ali će se i smanjiti broj studenata koji će plaćati maksimalne školarine.

U Rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta nakon sjednice održana je konferencija za novinare na kojoj je rektor Aleksa Bjeliš izvijestio da je za odluku glasovalo 45 članova Senata, nitko nije bio protiv, a četiri glasa su bila suzdržana.

Maksimalni iznosi školarina povećat će se pak samo na dva fakulteta - Pravnome i Filozofskome s čim su se suglasili i studenti na njihovim fakultetskim vijećima tako da će iduće akademske godine maksimalna školarina koja je ove godine na oba fakulteta bila 5500 kuna na Pravnome fakultetu iznositi 7000 kuna, a na Filozofskome 6000 kuna.

Stomatološki i Medicinski fakultet te Muzička akademija zadržat će dosadašnji model školarina jer, kako kaže Bjeliš, tim sveučilišnim sastavnicama zbog njihovih specifičnosti ne odgovara primjena novoga modela. Rektor je spomenuo Medicinski fakultet koji, zbog jedinstvenoga razredbenog postupka za medicinske fakulteta na svim hrvatskim sveučilištima, ne može primijeniti novi model školarina dok one ne budu usklađene za sva hrvatska sveučilišta.

Otvoreno je još ostalo pitanje školarina za izvanredne studente a to bi, kako je najavio studentski predstavnik u Senatu Krešimir Bašić, trebalo biti riješeno do 20. travnja.

S tim u vezi Bašić je rekao da studenti smatraju da bi školarine za izvanredne studente trebale biti 60 posto od maksimalnoga iznosa školarina s obzirom na specifičnost izvanrednoga studija te činjenicu da izvanredni studenti nemaju studentskih prava.

Objasnio je da je na sjednici Senata glasovao za odluku o novim školarinama jer smatra da je tzv. linearni model plaćanja školarina zapravo "ide na ruku" uspješnim studentima.

Bit toga modela je u tomu da studentska participacija raste linearno s položajem na kvalifikacijskoj listi, odnosno, oni studenti koji su postigli bolje rezultate, plaćat će znatno manji iznos školarina od onih koji su niže na kvalifikacijskoj listi. Maksimalni iznos školarina plaćat će pak, sukladno postignutim rezultatima, tek manji broj studenata.

Odluku o školarinama odgodio je studentski suspenzivni veto koji su studenti-članovi Senata uložili na izvanrednoj sjednici Senata 27. ožujka ove godine jer su se protivili povećanju maksimalnoga iznosa školarina smatrajući to napadom na studentski standard.

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika