29.04.2007. / 08:55

Autor: Nacionalova redakcija

Noćas je preminuo Ivica Račan, dugogodišnji predsjednik SDP-a i bivši premijer, objavila je stranka.

Karcinom bubrega utvrđen mu je 22. veljače u gradskoj klinici u Munchenu, gdje su mu uklonjeni lijevi bubreg, ureter i limfni čvorovi. Za tumor u ramenu utvrđeno je da su metastaze.

Hospitaliziran je u Zagrebu 24. ožujka nakon što mu se stanje pogoršalo jer je tumora metastazirao na mozak.

Biografija

Ivica Račan rodio se 1944. godine u Ebersbachu u Njemačkoj. Završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U politiku je ušao 1972. kao član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, nakon Hrvatskog proljeća. Tijekom 80-ih Račan je bio direktor Političke škole "Josip Broz Tito" u Kumrovcu. Nakon što je 13. prosinca 1989. godine postao predsjednik Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske objavio da će se za četiri mjeseca održati prvi demokratski višestranački izbori u Hrvatskoj.

23. siječnja 1990. godine predvodio je hrvatsko izaslanstvo Saveza komunista na 14. kongres Saveza komunista Jugoslavije u Beograd na kojem je došlo do sukoba sa Slobodanom Miloševićem i njegovom politikom. Nakon što je kongres napustila slovenska delegacija, Račan i hrvatski izaslanici također su otišli iz Beograda.

Nakon pobjede HDZ-a na prvim demokratskim, višestranačkim izborima 1990. godine, Ivica Račan je postigao sporazum s Franjom Tuđmanom o mirnom prijenosu vlasti, za što je od HDZ-a dobio garanciju da će Savez komunista Hrvatske moći zadržati svoju imovinu. Iste godine Račan je postao zastupnik u Hrvatskom saboru, a Savez komunista Hrvatske reformirao je i preimenovao u Stranku demokratskih promjena, pa 1991. u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske tj. SDP. Na izborima 1992. i 1995. godine ponovno je izabran za zastupnika u Zastupničkome domu Sabora.

Nakon pobjede koalcije SDP-a i HSLS-a na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. godine imenovan je predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, da bi ga nakon izbora 2003. na toj poziciji zamijenio HDZ-ovac Ivo Sanader. No Račan je tada ponovno izabran za zastupnika u Saboru i predsjednika zastupničkog kluba SDP-a.

U srijedu 11. travnja 2007. Ivica Račan je zbog bolesti podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a u kojoj je poručio: „Kolegice i kolege, prijatelji, drugarice i drugovi! Suočen s teškom bolešću nastavljam svoju borbu za život, ali je vrijeme da vam zahvalim na zajedničkom radu i podršci u mom političkom djelovanju.Zajedno smo gradili stranku i ponosan sam na Socijaldemokratsku partiju koju smo stvorili. Ponosan sam na vrijednosti - moral, rad, poštenje i toleranciju koje smo neizbrisivo ugradili u politički život Lijepe naše. Učinio sam koliko sam znao i mogao. Ovime podnosim ostavku na mjesto predsjednika Stranke i morat će te nastaviti bez mene. Novu snagu pronađite na izbornoj konvenciji, a ja sam siguran da ona u SDP-u postoji.“

Zdravstveni problemi Ivice Račana počeli su početkom 2007. godine. U Gradskoj klinici u Münchenu ustanovljen mu je karcinom uretera, te mu je operativnim zahvatom uklonjen lijevi bubreg, ureter i limfni čvorovi. Za tumor u ramenu ustanovilo se da su metastaze karcinoma uretera, a ne atipični tumor ramena, kao što su govorile prve dijagnoze. Metastaza tumora iz mišića desnog ramena odstranjena mu je drugom operacijom. Zbog komplikacija vezanih uz bolest i zbog nastavka liječenja ponovno je hospitaliziran u subotu 24. ožujka u KBC-u Zagreb, gdje je i preminuo.

Vezane vijesti

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi...

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi Hrvatska'

U povodu 4. godišnjice smrti bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, izaslanstvo SDP-a koje je vodio čelnik stranke Zoran Milanović danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika