15.04.2007. / 14:30

Autor: Stjepan Marković

RUSIJA

Gorbačov: Proturakenim štitom SAD pokušava dominirati Europom

"Razmještanje raketa američkog raketnog štita u Poljsku i Češku je pokušaj SAD-a da kontrolira Europu", izjavio je Mihali Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a. "Riječ je samo o dominaciji i kontroli u Europi", rekao je Gorbačov i dodao: "Mislim da su Amerikanci pogriješili kada nisu konzultirali čak ni svoje saveznike u NATO-u". NA pitanje kako Rusija može odgovoriti na ove prijetnje samo je rekao da će vrijeme pokazati.

SAD je u siječnju objavile da namjeravaju postaviti dijelove raketnog sustava u Poljsku i Češku koje bi trebale zaustaviti napade iz Irana ili Sjeverne Koreje. Rusija je oštro reagirala na ove američke planove kao što je burno reagirala na širenje NATO-a na države bivšeg istočnog bloka. Američka administracija je rekla kako su Ukrajina nalazi na popisu od 15 zemalja koje surađuju s njihovim programom proturaketnog štita. Rusija je ovaj projekt ocijenili opasnim po njihovu nacionalnu sigurnost i destabilizirajućim faktorom u Europi. Ruski ministar obrane je nakon što je iznesen taj plan objavio da on ne predstavlja veliki vojni izazov te da njihovi borbeni zrakoplovi mogu uništiti rakete raspoređene u Poljskoj i Češkoj vrlo brzo.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika