14.04.2007. / 13:32

Autor: Ana Kirin

SRBIJA

Smanjena kazna pilotu JNA koji je 1992. srušio helikopter EZ-a

Milorad Panjević, odvjetnik Emira Šišića izjavio je da u dopisu talijanskih pravosudnih vlasti, koje su Šišića osudile na 15 godina zatvora, stoji da mu je kazna sada smanjena za točno 360 dana. Odvjetnik je taj dopis odmah proslijedio Upravi zatvora u Sremskoj Mitrovici, u kojem Šišić služi kaznu

Talijansko je pravosuđe pilotu bivše JNA Emiru Šišiću, koji je 1992. godine u Hrvatskoj srušio helikopter Europske zajednice zbog čega je u Italiji osuđen na 15 godina zatvora, zatvorsku kaznu sada skratilo za godinu dana.

Beogradski dnevni list "Danas" objavio je u subotu 14. travnja izjavu Šišićeva odvjetnika Milorada Panjevića, koji je rekao da u dopisu talijanskih pravosudnih vlasti stoji da je kazna Šišiću smanjena za točno 360 dana. Odvjetnik je taj dopis odmah proslijedio Upravi zatvora u Sremskoj Mitrovici, u kojem Šišić služi kaznu, kao i Trećem općinskom sudu u Beogradu. Prema novoj presudi, Emir Šišić bi iz zatvora trebao izaći 2016. godine.

Šišićev odvjetnik je objasnio da se prema talijanskim propisima na svaku godinu izdržane zatvorske kazne dobija tri mjeseca skraćenja kazne. "S obzirom na to da je Šišić odležao četiri godine zatvora u Italiji, skraćenje je točno godinu dana", rekao je Panjević, te dodao da talijanski sud u kaznu nije uračunao i godinu dana koju je Šišić proveo u ekstradicijskom pritvoru u Mađarskoj. Tamo je Šišić bio na temelju zahtjeva Hrvatske, a odvjetnik Panjević o tome je dobio potvrdu mađarskih vlasti pa je od nadležnih u Srbiji zatražio da mu se i to vrijeme uračuna u izdržanu kaznu. "Ako se svi ti zahtjevi uvaže, Šišiću bi ostalo osam godina zatvora", kazao je Panjević.

Emir Šišić je 7. siječnja 1992. godine u zračnom prostoru Hrvatske srušio helikopter Europske zajednice u kojem su se nalazila četvorica talijanskih i jedan francuski diplomat. Hrvatska je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu na temelju koje je i uhićen 9. svibnja 2002. godine u Mađarskoj.

Na suđenju u Hrvatskoj Šišić je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Međutim, mađarske su ga vlasti odlučile izručiti Italiji, s obzirom da su u srušenom helikopteru bila četiri državljana te zemlje, te je tamo osuđen na 15 godina zatvora.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika