16.04.2007. / 12:07

Autor: Stjepan Marković

IRAK

Al-Sadrovi ministri podnjeli ostavke

Razlog za podnošenje ostavki je odbijanje iračkog premijera Nouria Malikia da odredi datum povlačenja američkih trupa iz te zemlje

Radikalni šijitski vjerski vođa Moqtada al-Sadr članovima svojeg bloka u iračkom kabinetu naredio je da se odmah povuku iz iračke vlade, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik njegova parlamentarnog bloka Nassar al-Rubaie. Al-Sadrovi ministri "odmah će se povući iz iračke vlade i svojih šest ministarskih mjesta vratiti vladi", rekao je Al-Rubaie, dodajući kako se Al-Sadr "nada da će mjesta biti dodijeljena neovisnim predstavnicima koji će predstavljati volju naroda".

Al-Sadrovi sljedbenici u 37-članom kabinetu imaju šest mjesta, a u parlamentu 32 predstavnika od 275 zastupnika. Razlog za podnošenje ostavki je odbijanje iračkog premijera Nouria Malikia da odredi datum povlačenja američkih trupa iz te zemlje. Malaki je izjavio kako će povlačenje ovisiti o stanju na terenu te da zato nije moguće odrediti datum povlačenja. Prošlog tjedan je desetak tisuća ljudi sudjelovalo u prosvjedu protiv ostanka američkih vojnika kojeg je organizirala al-Sadrova stranka u iračkom gradu Najafu.

Iako al-Sadr ima veliki utjecaj unutar šijitskog političkog bloka kojem pripada premijer Maliki očekuje se da će vlada opstati. Moqtada al-Sadr nije viđen na prosvjedima te postoje proturječne informacije o tome gdje se on trenutno nalazi, Amerikanci tvrde da je pobjegao u Iran dok pripadnici njegove stranke tvrde da je u Iraku.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika