Objavljeno u Nacionalu br. 596, 2007-04-17

Autor: Nacionalova redakcija

VATIKAN

Ljubitelji životinja mole Papu da ne nosi krzno

Talijanski ljubitelji životinja uputili su molbu papi Benediktu XVI. da prestane nositi krzno “u znak poštovanja prema svetosti svih živih bića”. Papa je ove zime više puta nosio kapu kakvu su nosili njegovi srednjovjekovni prethodnici, camauro, od crvenog baršuna s rubovima od bijelog hermelina. Liga protiv vivisekcije koja posebno kritizira mučenje i ubijanje životinja radi hrane i krzna, akciju je pokrenula u povodu skorog papina posjeta Paviji gdje ima mnogo najboljih talijanskih proizvođača krzna. U svojoj molbi udruga je napisala: “Pozivamo Svetog Oca da povuče potez velikog religioznog i etičkog značenja i odluči da prilikom tog posjeta, kao i poslije, više neće nositi krzno.”

Camauro je u papinskoj garderobi od 12. stoljeća. Nosili su ga svi pape do sredine 20. stoljeća, a bila je i znak papinskog autoriteta, jer takvu kapu nitko drugi nije smio nositi. Posljednji koji ju je nosio prije Benedikta XVI. bio je Ivan XXIII. Nakon što je on 1963. umro, njegov nasljednik Pavao VI. prekinuo je tradiciju nošenja te kape i još nekih dijelova odjeće, oznaka papinske časti. To su slijedili i Ivan Pavao I. i Ivan Pavao II. Ali Benedikt XVI. vratio je camauro u papinsku garderobu stavivši ga na glavu u prosincu 2005. uoči Božića.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika