18.04.2007. / 09:58

Autor: Martina Zeković

UKRAJINA

Ustavni sud ispituje legalnost odluke o raspuštanju parlamenta

Ukrajinski Ustavni sud započeo je s ispitivanjem legalnosti odluke predsjednika Viktora Juščenka da raspusti parlament i raspiše nove izbore za 27. svibnja. Premijer Viktor Janukovič odbio je provesti odluku Juščenka. Pred sudom je nekoliko stotina demonstranata mahalo zastavama i izvikivalo slogane. No, Juščenko je odbio upotrijebiti silu kako bi riješio krizu.

Prošli tjedan, pet od 18 sudaca Ustavnog suda, zatražilo je tjelohranitelje žaleći se da su došli pod veliki pritisak od strane premijerovih saveznika. Obraćajući se u Strasbourgu pred Europskim vijećem, Janukovič je ozjavio kako bi bilo kakav pritisak na suce značio kršenje principa demokracije i ukrajinskog ustava.

Sud ima mjesec dana da prouči slučaj, iako su suci zamoljeni da požure sa slučajem. Odluka zahtijeva slaganje 10 sudaca.

Juščenko je 2. travnja raspustio parlament optužujući premijera Janukoviča da uzurpira moć ilegalnim privlačenjem zastupnika u svoj blok.

Vezane vijesti

EP oštro napao postignuti dogovor o promjeni Schengena

EP oštro napao postignuti dogovor o promjeni Schengena

Zastupnici Europskog parlamenta oštro su kritizirali zemlje članice i zatražili od njih da preispitaju svoju odluku prema kojoj europski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika