18.04.2007. / 11:49

Autor: Nacionalova redakcija

GLAVAŠ U ZATVORU

Đapić: "Pritisci od strane medija utjecali na osudu Glavaša"

Pero Kovačević je u ime Kluba HSP zatražio, a Šeks naložio da se hitno sastane i Odbor za Ustav i Poslovnik, budući da je, tvrdi HSP-ovac, rješenje o određivanju pritvora Glavašu protuzakonito i protuustavno jer je pritvaranje tražilo tužiteljstvo, a ne Sud ili izvanraspravno vijeće

Osječki gradonačelnik Anto Đapić iznio je u priopćenju za javnost kako je "optužnica protiv hrvatskog generala Branimira Glavaša posve logična posljedica kontinuiranih pritisaka na hrvatsko pravosuđe". Pritisci su, smatra Đapić, dolazili od strane različitih medija i interesnih skupina na Ministarstvo unutarnjih poslova, Državno odvjetništvo i pravosuđe, osudili Glavaša i prije nego što je sudbena vlast donijela svoj pravorijek.

"Budući da je u dugom kontinuitetu tolerirano grubo kršenje Glavaševih ustavnih prava, podizanje optužnice nije nas iznenadilo, jer je u dijelu javnosti proglašen krivim prije započinjanja istražnih radnji i sudskoga procesa. Iznenađuje nas ponovno pritvaranje saborskog zastupnika, generala, zapovjednika obrane i predsjednika Gradskog vijeća grada u kojem su srpski agresori usmrtili 1650 branitelja i civila, a mnoge pretvorili u doživotne invalide", naveo je Đapić.

On smatra da se radi o dvostrukim mjerilima što nije dobro za Hrvatsku i Osijek, a takva odluka nije dobra ni za mlade naraštaje koji postupno preuzimaju odgovornost za očuvanje ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i suvereniteta RH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks naložio je u srijedu 18. travnja predsjedniku saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Damiru Sesvečanu da odmah sazove sjednicu MIP-a i razmotri treba li Sabor ponovno odlučivati o odobravanju određivanja pritvora Branimiru Glavašu.

Šeks je, na početku saborskog zasjedanja pozvao Sesvečana da sazove sjednicu MIP-a, a s obzirom na zahtjev Glavaševih branitelja da Sabor preispita treba li ponovno odobravati pritvor za Glavaša protiv kojega je osječko tužiteljstvo podiglo optužnicu za 'slučaj selotejp'.

Pero Kovačević je u ime Kluba HSP zatražio, a Šeks naložio da se hitno sastane i Odbor za Ustav i Poslovnik, budući da je, tvrdi HSP-ovac, rješenje o određivanju pritvora Glavašu protuzakonito i protuustavno jer je pritvaranje tražilo tužiteljstvo, a ne Sud ili izvanraspravno vijeće.

Isto mišljenje iznio je i Vladimir Šišljagić (HDSSB), koji zahtjeva da se Glavaš, dok Sabor ponovno ne odluči hoće li odobriti pritvaranje ili ne, pusti na slobodu. Također drži da je odluka o pritvaranju nezakonita jer je, kaže, zahtjev za pritvaranjem podnijelo osječko županijsko državno odvjetništvo koje, tvrdi Šišljagić, za to nije nadležno. Ističe i da nema nikakvog razloga pritvarati Glavaša, jer ga, naglasio je, u istrazi nije teretio nijedan svjedok, a Sabor još nije odlučio o odobravanju pritvora nakon što je protiv Glavaša podignuta optužnica.

'Pravaš' Kovačević je od Šeksa zatražio i da od premijera Ive Sanadera zahtjeva da se u Saboru očituje o optužbama na račun glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da je pogodovala Srbiji zataškavajući dokaze o njezinoj umiješanosti u rat u Hrvatskoj i BiH.

Šeks mu je odgovorio da će premijeru prenijeti taj zahtjev, ali istaknuo da je Sanader već kazao da će, pokažu li se optužbe osnovanima, inicirati raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Ako se pokaže da je zaista došlo do pogodovanja Srbiji i prikrivanju dokaza o ulozi Srbije u agresiji na Hrvatsku i BiH, to treba raspraviti pred mjerodavnim tijelom UN-a koje je i osnovalo haški sud" rekao je Šeks.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika