18.04.2007. / 12:45

Autor: Nacionalova redakcija

Europski parlament

Posselt: Granični spor sa Slovenijom nije prepreka za članstvo u EU

Pred Europskim parlamentom naći će se nacrt rezolucije koji je 27. ožujka prihvatio Odbor za vanjsku politiku. U tom se dokumentu spominje 2009. kao godina u kojoj bi Europski parlament mogao dati pristanak na članstvo Hrvatske

Hrvatska i Slovenija trebaju bilateralno riješiti spor oko granice, ali nerješavanje toga pitanja ne smije biti prepreka za članstvo Hrvatske u EU-u, izjavio je u srijedu u Bruxellesu zastupnik Europskog parlamenta iz Njemačke Bernd Posselt, član političke skupine Europske pučke stranke i europskih demokrata (EPP-ED), javlja Hina.

Posselt je dao izjavu hrvatskim novinarima uoči glasovanja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sljedeći tjedan u Strasbourgu o izvješću o napretku Hrvatske.

"Mislim da će se u rezoluciji tražiti od obiju strana da pronađu bilateralno rješenje toga pitanja prije nego što Slovenija preuzme predsjedništvo EU-a (1. siječnja 2008.), ali treba jasno reći da smo Sloveniju prihvatili kao članicu prije nego što je riješila svoj granični problem s Italijom i stoga ona nema pravo blokirati Hrvatsku", rekao je Posselt.

Pred Europskim parlamentom naći će se nacrt rezolucije koji je 27. ožujka prihvatio Odbor za vanjsku politiku. Izvješće vanjskopolitičkog odbora vrlo je pozitivno za Hrvatsku, ali je na neki način to palo u sjenu zbog toga što nije prošao dio amandamana u kojem se spominje mogućnost arbitraže u slučaju da Hrvatska i Slovenija ne uspiju bilateralno riješiti pitanje granice.

U tom se dokumentu spominje 2009. kao godina u kojoj bi Europski parlament mogao dati pristanak na članstvo Hrvatske i to je prvi dokument EU-a u kojemu se spominje ta godina. "Hrvatska bi trebala učiniti sve kako bi provela potrebne reforme s ciljem da na vrijeme završi pregovore kako bi Europski parlament dao pristanak prije sljedećih europskih parlamentarnih izbora u lipnju 2009. godine", glasi taj paragraf.

Zastupnik Posselt to smatra "uspjehom" i dodaje da je to od prošle godine službena pozicija njegove skupine, EPP-ED, koja ima najveći broj zastupnika u Europskom parlamentu.

U srijedu 18. travnja u 18:00 sati istječe rok za podnošenje amandmana na nacrt rezolucije Europskog parlamenta o kojima će se raspravljati u sljedeću srijedu, 25. travnja, a glasovanje je predviđeno dan poslije, u četvrtak 26. travnja.

Posselt je rekao da će njegova skupina imati sedam amandmana, kojima će nastojati poboljšati neke dijelove teksta.

Jednim od amandmana EPP će tražiti brisanje dijela teksta u kojem se izražava zabrinutost zbog nastojanja hrvatske Vlade da bude amicus curiae (prijatelj suda) u procesu protiv trojice hrvatskih generala pred Haškim sudom.

"Ne prihvaćam dio izvješća u kojem se kaže da Hrvatsku i njezinu vladu treba kritizirati zbog nastojanja da bude amicus curiae u slučaju Gotovina. To je dio normalne procedure pred Sudom, a sada više nije ni aktualno. Mislim da trebamo izbrisati taj dio, jer to nije pošteno i nema nikakve veze s članstvom Hrvatske u EU, nikakve veze s izvješćem o napretku i to je samo vrsta propagande", rekao je Posselt, dodajući da će u slučaju da to ostane u tekstu, dati izjavu u ime EPP-a u kojoj će to odbaciti.

Taj dio nacrta već je djelomično popravljen na vanjskopolitičkom odboru jer je u prvotnom nacrtu stajalo da bi "inicijative hrvatske Vlade da podupre financiranje obrane generala i njezin zahtjev da bude amicus curiae (prijatelj suda) u slučajevima pred Haškim sudom mogle biti krivo interpretirane kao presumpcija nevinosti". Na kraju u glasovanju pred Odborom izbačen je dio koji govori o presumpciji nevinosti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika