18.04.2007. / 13:23

Autor: Stjepan Marković

SUKCESIJA

Raspodjela imovine Saveza sindikata Jugoslavije

Ana Knežević je Nacional.hr izjavila: "Trebali bi raspodijeliti nekretnine nekadašnjeg Saveza sindikata Jugoslavije, riječ je oko 28.000 m2 poslovnog prostora u središtu Beograda"

Predsjednici sindikalnih konfederacija iz zemalja bivše Jugoslavije u utorak su na sastanku u Zagrebu raspravljali o podjeli imovine bivšega . Na jučerašnjem sastanku kojemu je domaćin bila Ana Knežević, potpredsjednica PERC-a ( Paneuropskoga regionalnoga vijeća Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), utemeljeno je i koordinacijsko tijelo, po uzoru na skandinavske zemlje koje imaju Nordijski komitet.

Ana Knežević je Nacional.hr izjavila: "Trebali bi raspodijeliti nekretnine nekadašnjeg Saveza sindikata Jugoslavije, riječ je oko 28.000 m2 poslovnog prostora u središtu Beograda". U tu imovinu spada zgrada Doma sindikata Jugoslavije.

Na sastanku je zaključeno da se Savezu samostalnih sindikata Srbije, koji pretežito koristi tu imovinu, uputit dopis da njihov i pravni zastupnik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" iz Srbije provjere stanje upisane imovine u zemljišnim knjigama, nakon čega će se u rujnu održati sastanak u Beogradu, naveli se iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

"Naši pravnici će proučiti cijeli slučaj, no problem predstavlja činjenica da u Srbiji ne donesen Zakon o sindikalnoj imovini kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Pravnici će morati utvrditi tko je uknjižen kao vlasnik te imovine", rekla je Ana Knežević za Nacional.hr. Sindikati će se sastati ponovno u rujnu kada pravnici obave svoj posao te će se onda pokušati preko Komisije za sukcesiju imovine bivše Jugoslavije krenuti u pregovore.

Na sastanku su prisustvovali Dušan Semolič, predsjednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Edhem Biber, predsjednik Konfederacije sindikata Bosne i Hercegovine, Branislav Čanak, predsjednik UGS "Nezavisnost" iz Srbije, Danilo Popović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Crne Gore, Rifat Juršit, tajnik Saveza sindikata Makedonije, Haxhi Arifi, predsjednik Saveza nezavisnih sindikata Kosova, se ispričao što nije mogao doći jer je imao problema s vizom. Na sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) izjavivši da ne žele na takav način razgovarati o podjeli imovine. "Iako od 1995. godine nismo surađivali s predstavnicima SSSS zbog njihove suradnje sa sindikatima na okupiranom područjima očekujemo da će nam se pridružiti u regionalnoj suradnji i rješavanju imovinskih pitanja", rekla je Ana Knežević

Uz raspravu o podjeli imovine razgovaralo se i o poboljšavanju međusobne komunikacije, razmjena iskustava i koordiniranje aktivnosti, posebice u području europskih integracija, radno-socijalnog zakonodavstva, regionalnoga tržišta rada-migracija radnika, multinacionalnih kompanija, socijalnoga partnerstva i stanja u sindikalnome pokretu.

Koordinacijsko tijelo u pravilu će se sastajati jedanput godišnje u travnju uoči Međunarodnoga praznika rada 1. svibnja, svaki put u drugoj državi, a predsjedat će predsjednik sindikata zemlje domaćina.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika