19.04.2007. / 11:37

Autor: Martina Zeković

RUANDA

Ruanda traži povlačenje naloga za uhićenjem suradnika predsjednika Kagamea

UN je 2000. godine javnosti otkrio interni memorandum prema kojemu su Kagame i njegovi Tutsi borce odgovorni za rušenje predsjedničkog zrakoplova

Nakon što je Francuska izdala nalog za uhićenjem devetorice suradnika predsjednika Ruande Paula Kagamea zbog sumnje na rušenje aviona Juvenala Habyarimane, predsjednika Ruande 1994., koje je potaknulo genocid u kojem je stradalo oko 800 000 ljudi, uglavnom pripadnika etničke grupe Tutsi, Ruanda je zatražila od Međunarodnog suda pravde da se taj zahtjev uguši.

U službenoj povijesti i politici Ruande tvrdi se da su Habyarimanin avion srušili ekstremisti iz etničke grupe Hutu, koji su trebali povod za početkom ubijanja jer su Kagame i njegovi suradnici uvijek optuživali Hutue i Francuze za rušenje aviona. U Francuskoj je mimo Međunarodnog suda za zločine u Ruandi provedena nezavisna istraga koju su zatražile obitelji francuskih vojnika koji su upravljali Habyarimaninim avionom, ali izdavanje naloga za uhićenjem dovelo je do krize, te je Ruanda s Francuskom prekinula diplomatske odnose.

Francuzi su Habyarimanin režim podupirali još 1990., 4 godine prije genocida, te su pomogli da se prekine prodor RPF-a u glavni grad Kigali. Uplitanje Kagamea Francuzima je bila izlika da operu ruke od vlastite odgovornosti u ruandanskom genocidu.

UN je 2000. godine javnosti otkrio interni memorandum prema kojemu su Kagame i njegovi Tutsi borce odgovorni za rušenje predsjedničkog zrakoplova. Michael Hourigan, koji je vodio UN-ov tim za istragu okolnosti rušenja predsjedničkog zrakoplova, rekao novinarima kako je 1997. našao dokaze koji su uplitali Kagamea, ali je istraga prekinuta s vrha nakon što su o tome izviješteni nadređeni. Takva odluka donesena je jer bi u jeku genocida, vijest da je Kagame odgovoran za čin koji je potaknuo najveći genocid svog vremena vjerojatno bacila Ruandu u novi građanski rat, čiji posljedice nitko nije mogao predvidjeti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika