19.04.2007. / 12:42

Autor: Nacionalova redakcija

SABOR

Reakcije političara na pritvaranje Branimira Glavaša

Na zahtjev HSP-a da prošlogodišnju odluku MIP-a Sabor treba poslati na preispitivanje Ustavnom sudu, Šeks je rekao da Sabor nema takve ovlasti i dodao da su takvu inicijativu već pokrenuli Glavaševi odvjetnici

Nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo u srijedu, 18. travnja, zaključilo kako nema razloga za ponovno odlučivanje o davanju suglasnosti na pritvaranje Branimira Glavaša jer je još uvijek na snazi odluka iz listopada prošle godine kada je MIP dao suglasnost na pritvaranje, a odluku potvrdio Sabor, zastupnici HSP-a i HDSSB-a traže ponovno odlučivanje. Oni su ocijenili da Hrvatski sabor mora ponovno odlučivati o davanju suglasnosti na pritvaranje Branimira Glavaša, jer prošlogodišnju odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva smatraju neustavnom i nezakonitom.

Pero Kovačević (HSP) i Vladimir Šišljagić (HDSSB) su u saborskoj raspravi tvrdili da je odluka MIP-a zastarjela jer je osječki istražni sudac kao neosnovan odbacio zahtjev osječkog tužiteljstva na temelju kojega je MIP i donio odluku. "Osječko Županijsko državno odvjetnišvo nije ovlašteno državno tijelo na temelju čijega bi zahtjeva Sabor mogao ukinuti zastupnički imunitet i odobriti pritvaranje zastupnika, već je to u isključivoj nadležnosti suda ili izvanraspravnog vijeća", rekao je Kovačević.

Šišljagić je optužio Sabor i MIP da imunitet skidaju automatizmom i ne žele proučiti predmet i pripremiti se za donošenje valjane odluke. Šišljagić je i odluku izvanraspravnog vijeća osječkog suda kojom je Glavaš, u "slučaju selotejp", pritvoren prije tri dana, neustavnom i protuzakonitom jer se, kaže, nije tražila prethodna suglasnost Sabora.

Ivan Drmić (HDSSB) smatra da je Glavaš diskriminiran u odnosu na 20-ak Srba optuženih ili osumnjičenih za ratni zločin koji se brane sa slobode, a nemaju imunitet. Osnovni cilj Glavaševa pritvaranja je, prema Drmiću, taj da mu se onemogući javno djelovanje, bez obzira što niti u provedenoj istrazi niti u optužnici nema ni jednog dokaza koji bi Glavaša teretio za ratni zločin.

I Damir Kajin (IDS), također smatra da bi Sabor trebao ponovno odlučivati o odobravanju pritvaranja Glavaša jer drži da u tom slučaju nema valjane saborske odluke. Međutim IDS će podržati stav tužiteljstva da se Glavaša pritvori, budući da je riječ o sumnjama za ratni zločin.

Nezavisni zastupnik Slaven Letica izjavio je kako je Glavašev odlazak u pritvor u generalskoj odori- neumjesan, ali je još skandaloznijim ocijenio komentar predsjednika države Stjepana Mesića kako je Glavaš došao do generalskog čina.
"Jasno je da predsjednik Mesić svoj čin nije stekao na bojnom polju pa bi bilo pristojno da ga se odrekne", izjavio je Letica.

Sabor će sutra glasovati o zaključcima MIP-a i Odbora za Ustav i Poslovnik, o tome kako nema razloga za ponovno odlučivanje o odobravanju Glavaševa pritvora.

Na zahtjev HSP-a da prošlogodišnju odluku MIP-a Sabor treba poslati na preispitivanje Ustavnom sudu, Šeks je rekao da Sabor nema takve ovlasti i dodao da su takvu inicijativu već pokrenuli Glavaševi odvjetnici.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika