19.04.2007. / 13:38

Autor: Nacionalova redakcija

SLUČAJ GLAVAŠ

Glavašev odvjetnički tim je za suđenje u Haagu

Glavašu bi Haški sud, uvjeren je, dopustio obranu sa slobode, kao što je i učinio u slučaju generala Čermaka i Markača koji su dragovoljno pristupili tom sudu, a omogućila bi se, kaže, i veća objektivnost postupka koji bi bio oslobođen političkog pritiska aktualne hrvatske vlasti na pravosuđe

Ivan Drmić, HDSSB-ov saborski zastupnik, u četvrtak, 19. travnja izvijestio je da odvjetnički tim Branimira Glavaša razmatra pravne mogućnosti da se hrvatsko pravosuđe izuzme iz sudskog postupka protiv Glavaša, te da se slučaj prebaci na Haaški sud.

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Drmić je rekao da je ujutro razgovarao s Glavaševim odvjetnicima, koji su ga izvijestili da istražuju pravne mogućnosti upućivanja zahtjeva za izuzećem domaćeg pravosuđa od postupanja prema Glavašu.

Naime, odvjetnici i Glavaševi kolege iz HDSSB-a drže da bi prebacivanje postupka u Haag bilo dobro za Glavaša i njegovo dokazivanje nevinosti za ratni zločin za koji ga tereti tužiteljstvo.

Drmić kaže da bi se u haškom procesu skinula oznaka tajnosti s postupka pa bi, tvrdi, na vidjelo izašlo da istraga i podignuta optužnica protiv Glavaša nisu utemeljene ni na jednom elementu koji tereti Glavaša, "već samo na političkoj volji da se Glavaša makne iz političkog djelovanja u Slavoniji".

Glavašu bi Haški sud, uvjeren je, dopustio obranu sa slobode, kao što je i učinio u slučaju generala Čermaka i Markača koji su dragovoljno pristupili tom sudu, a omogućila bi se, kaže, i veća objektivnost postupka koji bi bio oslobođen političkog pritiska aktualne hrvatske vlasti na pravosuđe.

Drmić je izvijestio i da su se Glavaševi branitelji već podnescima obratili Ustavnom i Vrhovnom sudu od kojih traže propitivanje ustavnosti i zakonitosti saborskih i sudskih odluka na temelju kojih je Glavaš pritvoren.

Drmić i njegov stranački kolega Vladimir Šišljagić i jutros su ponovili da je kazneni progon Glavaša politički motiviran, da je počeo prije dvije godine isključenjem Glavaša iz HDZ-a, a nastavljen političkim pritiskom na pravosuđe.

Kao glavnog izvršitelja naloga vlasti da "Glavaša likvidira iz političkog i javnog života" Drmić je naveo načelnika osječko-baranjske policije Vladimira Fabera.

Fabera je optužio da je izigrao dogovor s Glavaševim braniteljima i pristašama koji su s njim bili prije nego li je prije dva dana dragovoljno otišao u osječki zatvor, da policija, primi li Glavaš nalog za uhićenje, neće uporabiti silu, koja je, tvrdi Drmić, izbjegnuta samo zato što su se policajci oglušili na Faberovu zapovjed.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika